MŠMT: V rámci projektu VIP - Kariéra byl připraven souhrn nejdůležitějších informací o postavení absolventů škol na trhu práce a o struktuře středního odborného vzdělávání i jeho trendech

Saturday, May 20, 2006 ·

Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) vydal souhrnnou publikaci Uplatnění absolventů škol na trhu práce, která nabízí přehled o vývoji struktury žáků středního a vyššího vzdělávání, nezaměstnanosti absolventů škol, o proměnách trhu práce a požadavcích zaměstnavatelů. Přináší rovněž informace o tom, jak zaměstnavatelé i sami absolventi hodnotí školní přípravu.

Publikace byla vytvořena v rámci systémového projektu VIP Kariéra, který je finančně podporován Evropským sociálním fondem. Shrnuje výsledky jednotlivých analýz a šetření, které byly vytvořeny v NÚOV a stanou se součástí vznikajícího Informačního systému o uplatnění absolventů škol na trhu práce (ISA).Tento systém bude spuštěn v létě 2007 a propojí údaje o školách a oborech vzdělání s poznatky o uplatnění absolventů škol na trhu práce a potřebách zaměstnavatelů.

„Chceme připravit pro žáky, studenty, pedagogy i všechny ostatní zájemce takovou sumu informací a tak všestranné analýzy, abychom jim ulehčili výběr oboru i celé vzdělávací dráhy. Jejich rozhodování bude díky tomu také mnohem objektivnější,“ říká náměstkyně ředitele NÚOV Helena Úlovcová.

Stručně z obsahu publikace:

Vývoj vzdělanostní a oborové struktury

Statistická data ukazují, že počet žáků v učebních oborech stále klesá, zatímco trvale roste zájem o maturitní vzdělání. Údaje o nezaměstnanosti absolventů i zkušenosti z vyspělých zemí ukazují na správnost tohoto trendu. Dlouhodobě zůstává nízký podíl žáků procházejících všeobecným vzděláváním. Je to problematické hlavně v souvislosti se zvyšujícím se počtem studentů přijímaných na vysoké školy.

Profesní stabilita

V této analýze jsme zjišťovali, jaké mají žáci důvody pro volbu určitého oboru a typu školy a také z jakých příčin si přejí obor změnit, ať už během studia nebo po vstupu do praxe.

Z výzkumu je zřejmé, že nezanedbatelný podíl žáků SOŠ (okolo 12  %) studuje obor, který je v rozporu s jejich původními představami. Dochází k tomu zpravidla kvůli neúspěchu v přijímacím řízení na vybranou školu.

Zaznamenali jsme také podstatné rozdíly v přístupech studentů středních škol a vyšších odborných škol. Studenti VOŠ projevují větší zájem o práci v oboru, který studují, než středoškoláci. Ti se totiž o své profesní orientaci rozhodovali v mladším věku.

Změny vzdělávacích programů

Tato část publikace odpovídá na otázku, do jaké míry reagují vzdělávací programy škol na potřeby trhu práce a jaký je jejich význam pro zaměstnatelnost absolventů. Podle zjištění NÚOV prošly vzdělávací programy škol v posledních letech znatelnou inovací. Pozitivním trendem je zejména rozšíření výuky cizích jazyků a práce s výpočetní technikou.

Mnohem více se to ale týká oborů maturitních než učebních. Kromě toho stále přetrvává velký počet vzdělávacích programů, které úzce specializují své absolventy na jedno povolání. Z hlediska budoucího uplatnění to je neuspokojivá situace, zejména vzhledem k tomu, že prakticky polovina absolventů nepracuje v oboru, pro který se připravovala.

Nezaměstnanost absolventů

Míra nezaměstnanosti absolventů v posledních dvou letech klesá. Stále platí, že šance na dobré uplatnění stoupají s úrovní dosaženého vzdělání – míra nezaměstnanosti čerstvých absolventů se pohybuje od 17,9  % u vyučených po 5,5  % u vysokoškoláků. S vyšším vzděláním rovněž klesá podíl dlouhodobě nezaměstnaných.

Snadnější přístup k informacím

Publikace Uplatnění absolventů škol na trhu práce – 2005 byla zaslána všem základním a středním školám, odborům školství, úřadům práce a dalším pracovníkům ovlivňujícím školskou politiku, dále je dostupná na internetu. Ještě před spuštěním samotného internetového systému ISA jsou tedy informace potřebné pro kariérové rozhodování k dispozici nejen pedagogům, ale i žákům a jejich rodičům, stejně jako široké veřejnosti. Snadnější přístup ke kvalitním informacím povede ke zvýšení úrovně kariérového poradenství a vzdělávání ve školách.

V současné době jsou všechny publikace vzniklé v rámci projektu dostupné na webové adrese: www.karieroveporadenstvi.czwww.nuov.cz.

Rádi zodpovíme vaše dotazy:

Ing. Jiří Vojtěch, vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce NÚOV

e-mail: vojtech@nuov.cz

Jeny Festová, NÚOV,

e-mail:festova@nuov.cz

Zoja Franklová, NÚOV

e-mail: zoja.franklova@nuov.cz

mobil: 776 183 126 


MŠMT

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.