Jan Wagner: Sto dní Školského vzdělávacího a informačního portálu EDU.CZ: konec hájení

Tuesday, May 9, 2006 ·

Tento špatný vtip na portál se skutečně už hájit nedá. Od 23. ledna 2006 jsme ředitelku Ústavu pro informace ve vzdělávání Pavlu Zieleniecovou a dodavatelské společnosti Hewlett-Packard a Sefira nechávali ukázat, co umí. Jsou sice dlouho plně odpovědni za jeden z nejotřesnějších výstupů Státní informační politiky ve vzdělávání, ale i po sto dnech pilotního provozu můžeme ve stylu „na hrubý pytel hrubá záplata“ prohlásit jediné: EDU.CZ je na dvě věci, na nic a na…

Na stránkách www.edu.cz běží od konce ledna po půlroce provozu demoverze (či spíše reklamní makety) pilotní provoz Školského vzdělávacího a informačního portálu (dále jen ŠVIP) EDU.CZ . Podle  tiskové zprávy  měly dodavatelských společností Hewlett-Packard a Sefira průběžně nasazovat na portál další funkce, zvláště v komunikační části. Plný provoz je sice plánovaný až od září, tedy od nového školního roku 2006/7, přesto ale po více než pěti letech realizace Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) mají školy, pedagogická obec, žáci a rodiče k dispozici jen pohled na prázdný redakční systém, který nenabízí nic navíc oproti dosavadní nabídce. Přetrvávající pomalý rozjezd portálu je překvapivý, především při dosud vynaložených prostředcích a počtu angažovaných odborníků a úředníků. V komerční sféře by příprava portálu s podobným rozsahem výstupu nezabrala více než několik měsíců. Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) řeší problematiku ŠVIP prakticky šestým rokem s dvouletouletou přestávkou v letech 2002-3.

Kriticky jsme na EDU.CZ reagovali již v článku  Spuštěn pilotní provoz Školského vzdělávacího a informačního portálu EDU.CZ  a několik připomínek jsem napsal i do diskusního fóra portálu (několik chyb bylo již naštěstí odstraněno). Podívejme se ale na školské portálové neštěstí podrobněji.

Amatérismus kodérů

Jedním z primárních prvků v hodnocení každého webu je validita jeho kódu. Home page EDU.CZ validní dle W3C Markup Validation Service samozřejmě není. Nekvalitní tabulkový layout spojený s nedotaženým použitím kaskádových stylů ukazuje na neschopnost kodéra i absenci kontroly jeho práce. V kódu home page je spousta zbytečného kódu v JavaScriptu i popisu stylů, odhaduji, že by se kód mohl zkrátit při profesionálním návrhu bez problému o zhruba třetinu (Murphyho zákony říkájí: Neoptimalizuj!, že by zde autor čerpal?!). Vladimír Simandl, ředitel společnosti PragueBest, která byla dodavatelem webdesignu portálu EDU.CZ po veřejné soutěži, uvedl: "Společnost PragueBest dodala UIV grafický návrh včetně validních šablon. Námi dodané šablony však ve finálním řešení nebyly použity." Původní šablony PragueBest jsem dostal k dispozici a přestože je mi vzhled návrhu nelíbí, kaskádové styly i validita jsou v nich dobře zvládnuty. Mizerný tabulkový layout EDU.CZ je tedy dílem pracovníků dalších dodavatelských firem SEFIRA nebo HP. Jejich postup je ale poněkud nepochopitelný.

Tabulkový layout je nezvládnutý a problémy jsou vidět v moderovaném diskusním fóru portálu u otázky Jak hodnotíte grafický vzhled stránek školského portálu EDU.CZ? Formátování stránky se poněkud rozjelo díky školácké chybě tvůrců:

Kde je obsah?

Podle lednové  tiskové zprávy  měl ŠVIP uživatelům poskytovat služby v informační, komunikační a vzdělávací oblasti a odkazovat na data ministerstva školství a přímo řízených organizací: Centra pro studium vysokého školství, Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, České školní inspekce, Domu zahraničních služeb MŠMT, Institutu pedagogicko-psychologického poradenství, Národního institutu dětí a mládeže MŠMT, Národního institutu pro další vzdělávání, Národního ústavu odborného vzdělávání, Ústavu pro informace ve vzdělávání a Výzkumného ústavu pedagogického. Tyto instituce ale evidentně na portál kašlou a podle toho jeho obsah také vypadá. Žádná agregace, žádná automatická aktualizace, zřejmě jen občasné trapné ruční zkopírování odkazu, aby se neřeklo… Pokud se podíváme na RSS na EDU.CZ, zjistíme, že za sto dnů přibylo na portálu jn velmi málo článků nebo odkazů. V jednotlivých kategoriích jich jsou jen desítky, čili v průměru přibývají v jednotkách denně. O doplnění historických dat z jednotlivých portálů MŠMT a přímo řízených organizací si můžeme nechat jen zdát. Pokud zde nebudou, nemá žádné vyhledávání samozřejmě smysl.

Na obrázku vpravo vidíte v RSS čtečce, kolik obsahu přibylo za poslední měsíc.

Zprávy z médií

Ukázkou neschopnosti tvůrců portálu je služba Zprávy z médií, kde je podobně jako v již dříve kritizovaných službách (diskusní fórum, vyhledávání) vidět naprostá bezradnost tvůrců. Uživatelské rozhraní navrhoval zřejmě jedinec, který v životě podobnou službu na jiném webu neviděl. Jediné ovládací prvky jsou pouze vpravo dole, jde vždy o odkazy na devět stránek zpráv (kromě úvodních a závěrečných stránek to jsou čtyři před a za aktuálně zobrazenou), které mají po deseti zprávách. Kolik je ale stránek celkem se nedozvíme a nelze se ani přesunout na konkrétní stránku nebo na počátek či konec přehledu. Vyhledávání dle data a jakákoli kategorizace chybí. Jedním slovem paskvil. Stačí jen porovnání se službou Přehled tisku na webu ÚIV, kde je archiv veden od září 2003 a přistup do něj je možný z Aktuálního denního výběru nebo vyhledávání dle data, které nabízí Archiv zpráv služeb Newton.

Pokračování příští týden.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.