Jan Wagner: Marihuana ve škole aneb Vyhodit před maturitou nebo nevyhodit

Wednesday, May 17, 2006 ·

Kvůli nalezeným třem gramům marihuany ředitel českobudějovické Integrované střední školy stavební Pavel Veselý zavolal policii a vyloučil svého studenta Jana Chromého ze školy těsně před maturitou a před přijímacími zkouškami na vysokou školu. Je přestupek, ohodnocený českou policií pokutou 1500 Kč, tak závažným proviněním, vyžadujícím takovýto nemilosrdný exemplární trest?

Tento případ zaujal média i politiky: ve prospěch vyloučeného studenta intervenoval kromě jiného ministr spravedlnosti Pavel Němec, ministryně školství Petra Buzková vyslala na školu inspekci a o případ se zajímá i úřad ombudsmana. Krajský úřad ale rozhodnutí ředitele školy podpořil a zamítl odvolání. Na protestním happeningu Million Marihuana March v Praze se ve prospěch Jana Chromého podepisovala petice iniciovaná jeho otcem. Jak se kdo k případu staví?

Ředitel Veselý redaktorovi iDnes vysvětlil svůj pohled na věc: „Ten student se dopustil podle školního řádu hrubého přestupku. Když byl přistižen s drogou ve škole, museli jsme volit nejtvrdší opatření. Mrzí mě, že jsme museli vyloučit studenta před maturitou, ale nemůže se na něj vztahovat jiný metr než na mladší žáky.“ Ve školním řádu doslova stojí: „Žákům je zakázáno přinášet do školy a zneužívat omamné a psychotropní látky (drogy). Porušení bude hodnoceno jako hrubý přestupek. V případě zjištění požití omamných látek se žák nemůže zúčastnit vzdělávání.

Řada dalších ředitelů škol ale s tímto postupem nesouhlasila a ve svých školách by tak tvrdý postup nepoužila, například ředitel českobudějovické Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické Čestmír Tschauder prohlásil: „Studenta, který má před maturitou, bych kvůli tomu nevyloučil.“ Jan Podešva, ředitel gymnázia v Chodovické ulici v Praze soudí: „Pokud to byl první přestupek, tak bych ho spíš vyloučil jen podmínečně. I když pak stačí, aby se student zapomněl přezout, a letí. Mám tu tři kluky, kteří se mi ke kouření marihuany přiznali. Tehdy jsme to řešili trojkami z chování.“ Jiří Mlýnek, ředitel Střední průmyslové školy v Ostravě by zřejmě také váhal: „Tohle se vždycky musí řešit případ od případu. Alkohol a drogy do školy nepatří. Záleží na tom, jak se ten student chová a také, zda v té škole mají s drogami problém. Měl jsem případ drogově závislého studenta. Přerušil na rok studium, šel se léčit a pak školu dokončil.

Podle psychologa Ivana Doudy z nadace Drop In nejde o nebezpečí: „Marihuana je měkká droga s ještě přijatelnými riziky pro společnost. Má účinky i dopady zhruba srovnatelné s alkoholem.V nedávném šetření pro Evropskou školní studii o alkoholu a dalších drogách se téměř polovina z dotázaných českých šestnáctiletých studentů přiznala, že trávu už někdy okusila, a celkem 23 procent mladých lidí přiznalo, že marihuanu a hašiš kouří pravidelně.

Podle mého názoru je trest nepřiměřený a postoj ředitele i kraje neomluvitelný. A co si o tomto případu myslíte vy?



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.