2. Národní konference eTwinning

pátek 19. května 2006 ·

Národní podpůrné středisko pro eTwinning v České republice pořádá již 2. Národní konferenci eTwinning. Akce se koná 30. května 2006 v Domě techniky v Pardubicích a druhý den na ni navazuje seminář Národního institutu pro další vzdělávání na téma Využití grantů a projektů na základních a středních školách. Hlavní součástí Národní konference eTwinning bude přehlídka zajímavých projektů eTwinning, které realizovaly české (ale i slovenské a polské) školy v rámci evropské spolupráce prostřednictvím internetu ve školním roce 2005/2006. Obě akce budou doplněny o workshopy, kde si zájemci budou moci vyměnit zkušenosti s projekty na národní i mezinárodní úrovni. Je to příležitost dozvědět se něco víc o evropské aktivitě eTwinning a dalších možnostech, jak se zapojit do mezinárodní spolupráce škol v Evropě.

Aktivitu eTwinning financuje Evropská komise v rámci programu eLearning a mohou se do ní zapojit všechny mateřské, základní a střední školy z 28 evropských zemí (všechny země Evropská unie, Norsko, Island a Bulharsko). Školy spolupracují prostřednictvím informačních a komunikačních technologií, tedy zejména prostřednictvím internetu a eTwinning jim k tomu poskytuje zadarmo nástroje (e-mail, chat, diskusní fórum apod.). V současnosti je v eTwinningu zaregistrováno přes 14500 evropských škol, které se mohou navzájem kontaktovat a domlouvat se na spolupráci. Od počátku existence této aktivity - od ledna 2005 - vzniklo přes 1500 partnerství napříč Evropou. Z České republiky se doposud zapojilo přes 800 škol, z nichž 160 uzavřelo partnerství s jednou nebo více zahraničními partnery. Do eTwinningu se každým dnem registrují další a další evropské školy a stále vznikají nová partnerství. Evropské školy touto cestou realizují společné projekty, které jim umožňují zkvalitnit výuku. Vzhledem k tomu, že se nejedná o grantový program, realizace projektu není podmíněna schvalováním žádostí, ani omezena termíny a rozsahem. Podoba projektu závisí pouze na domluvě partnerských škol. Školy, které mají zájem vstoupit do tohoto programu, se mohou zaregistrovat na evropském portálu www.etwinning.net, který je k dispozici také v českém jazyce.

Na Národní konferenci eTwinning, která se bude konat, jak je uvedeno výše, na konci května v Pardubicích, se budou také poprvé udělovat Certifikáty kvality eTwinning, tzv. Quality Labels. Od začátku existence eTwinning se totiž diskutuje o tom, jak podpořit kvalitní projekty v rámci této evropské aktivity. První motivací v tomto směru byly národní a evropské ceny eTwinning, které se budou udělovat i nadále. Nyní se objevila další možnost, jak ocenit dobré projekty v eTwinningu, a to právě Quality Label. Jedná se o certifikát, který mohou získat školy, které jsou aktivní v oblasti mezinárodní spolupráce prostřednictvím internetu v rámci eTwinningu. Kvalitu projektů posuzuje Národní podpůrné středisko pro eTwinning v ČR na základě splnění evropských kritérií. Z hlediska specifik České republiky je zejména hodnoceno, nakolik je projekt integrován do výuky, popř. jak naplňuje vzdělávací cíle školy. Pokud Quality Label získají všechny spolupracující školy ve svých zemích, obdrží projekt automaticky i Quality Label na evropské úrovni. Evropský certifikát bude školám oficiálně předáván dvakrát ročně a Národní konference eTwinning je první příležitostí.

Během konference bude možnost seznámit se s mnoha zajímavými projekty v rámci aktivity eTwinning a osobně si popovídat s učiteli, kteří je realizují. Školy a učitelé, kteří již mají projekty, se budou moci společně setkat, vyměnit si zkušenosti, inspirovat učitele, kteří chtějí začít s projekty eTwinning. On-line registrace a bližší informace k oběma akcím jsou k dispozici na www.etwinning.cz.

Silvie Pýchová, koordinátorka eTwinning v ČR



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.