Radek Sárközi: Školství ve volebním programu US-DEU aneb Opozice v koalici

Friday, April 14, 2006 ·

Třetí díl seriálu o volebních programech českých politických stran pro oblast školství je věnován poslední koaliční straně - US-DEU. Stejně jako KDU-ČSL se tato politická strana podílí na vládě již čtvrtým rokem. Co nabízejí učitelům, žákům a rodičům unionisté?

Ponechme stranou předvolební preference, které naznačují, že se unionisté do příštího parlamentu nedostanou. US-DEU kandiduje samostatně a má ucelený volební program, který nezapomíná ani na oblast školství. Najdeme v něm dvě kapitoly. První se zabývá současným stavem vzdělávání a druhá tím, co je třeba změnit a jakým způsobem.

Současný stav

Ve volebním programu US-DEU mě zaujala hlavně část Současný stav. Popisuje totiž problémy v oblasti školství, jako by unionisté neseděli čtyři roky ve vládě… Je pravda, že US-DEU nespravovala ministerstvo školství, ale vláda rozhoduje jako kolektivní orgán a rovněž unionističtí poslanci mohli ovlivnit nově přijímané zákony, nebo navrhovat vlastní. To se však nestalo. Přesto se zdá, že vše, co se dělo v českém školství v posledním volebním období, bylo na truc unionistům…

Jinak si vysvětlit následující „postřehy“ o českém školství neumím:

·  Vzdělávání jako celospolečenská priorita je jenom politicky deklarována bez konkrétních realizačních kroků.

·  Probíhající transformace vzdělávací soustavy reaguje jen na momentální problémy a nedostatečně zohledňuje potřebu strategických změn a inovací.

·  Vzdělávací systém stále nedostatečně uplatňuje princip svobodné volby vzdělávací cesty a celoživotního učení.

·  Ve státních rozpočtech se nenachází dostatek prostředků pro dlouhodobý rozvoj vzdělávací soustavy.

·  Nedostatečně se řeší problém společenského postavení pedagogů a systému odměňování.

Unionisté nechtěně popsali naprostou neschopnost současné vlády, v níž sedí, řešit problémy českého školství. Těžko můžeme věřit, že by v příštím volebním období byli schopni cokoliv napravit. Vždyť celé čtyři roky mlčeli, aby na konci volebního období přišli s programem, který je usvědčuje z nečinnosti a neschopnosti cokoliv pozitivního prosadit! Samozřejmě nejen je, ale i další vládní strany – KDU-ČSL a ČSSD… Unionisté se ale na rozdíl od dvou zbývajících stran ani nepokoušejí obhájit dosavadní školskou politiku! Vše, co se dělo, bylo špatně. Souhlasím. Ale proč v takové vládě seděli, netuším…

Náš cíl a postup

Ve druhé části volebního programu US-DEU pojmenované Náš cíl a postup najdeme výčet nápadů, které by strana ráda prosadila. Škoda, že si je unionisté schovali až na příští volební období, kdy je jejich osud ve hvězdách. Kdyby je prosadili během posledních čtyř let, možná by se do parlamentu i vlády znovu dostali…

Vzdělávání se musí stát jednou z rozhodujících součástí státní vzdělávací politiky s přímou vazbou na položky státního rozpočtu. Musí být chápáno jako celospolečenská služba. Přitom není důležité konkrétní správní uspořádání vzdělávacího systému, ale spíše jeho otevřenost. Tento princip musí znamenat především dostatek volnosti v rozvoji široce variabilní vzdělávací nabídky odpovídající stále diferencovanějším a měnícím se zájmům a potřebám žáků, studentů, občanů i trhu práce.

Po této méně srozumitelné úvodní deklaraci následují konkrétnější předvolební sliby.

Zajistíme dostupnost vzdělávání každému podle jeho možností a zájmů. Zaručit, aby každý občan měl možnost vybrat školu pro své děti i pro sebe.

Otevřeme vysoké školy všem, kteří mají pro toto studium předpoklady. Prosadíme, aby v přijímacím řízení byly hodnoceny spíše studijní předpoklady uchazečů, než jejich encyklopedické znalosti.

Vytvoříme silný stipendijní fond pro studenty přírodovědných a technických oborů.

Výše zmíněné sliby mohly být splněny už dávno, proto působí nevěrohodně. US-DEU se měla více zaměřit na zdůvodnění toho, proč jednotlivé body svého volebního programu dosud neprosadila.

Podpoříme vzdělávací iniciativy prosazující inovativní vzdělávací postupy rozvíjející individuální schopnosti žáků a studentů.

To je první volební program, který si všímá inovativních projektů. Bez jejich iniciativy nemá reforma školství příliš velkou naději na úspěch. I zde ovšem musím podotknout: Proč se o to unionisté nepokusili v uplynulých čtyřech letech? Že by je to napadlo až těsně před volbami?

Ve struktuře vzdělávacích programů podpoříme prvky modulárního uspořádání, které umožňují variabilní uspořádání vzdělávacích cest.

Otevřeme školy jako střediska zájmových a sportovních mimoškolních aktivit a tyto aktivity budeme např. formou grantů podporovat.

Také s výše uvedenými citacemi z volebního programu US-DEU nelze než souhlasit. Doufejme, že tuto část programu „opíšou“ i tyx politické strany, které se dostanou k moci.

Důsledně požadujeme, aby vzdělávání bylo skutečnou, reálně a systematicky uplatňovanou prioritou politiky vlády i státního rozpočtu.

Slovo „důsledně“ působí v této větě opravdu trapně. O „důslednosti“ unionistů nejvíce vypovídá uplynulé volební období. Nevšiml jsem si, že by tento bod neustále ve vládě připomínali a „důsledně“ prosazovali, nebo že by v parlamentu navrhovali razantní změny ve finančním rozpočtu pro školství. Naopak, unionisté tiše seděli a mlčeli. Možná jim ale při vystoupeních Petry Buzkové vřely v hlavě podobné myšlenky…

Závěrečná slova programu tradičně patří pedagogům. Zřejmě proto, že až sem volební program málokdo dočte…

Posílíme postavení pedagogů působících na všech úrovních vzdělávací soustavy. Vytvoříme podmínky pro úzké propojení fakult připravujících učitele s pedagogickou praxí a pro systematické celoživotní vzdělávání učitelů. Vypracujeme pro pedagogické pracovníky kariérní řád, který dostatečně zohlední jejich kvalitativní profesní rozvoj, bude založen na pravidelném objektivním hodnocení a bude pro ně motivující z hlediska postavení i finančního ohodnocení. Budeme působit na státní správu i v rámci samosprávních orgánů, aby měli učitelé zajištěny příznivé sociální podmínky pro svoji práci, zejména v oblasti bytové.

Pokud ještě učitelé a marně sháníte byt, volte US-DEU… Dá se ale takovému slibu věřit, když můžeme srovnávat, co unionisté prosadili v současné vládě?



Radek Sárközi

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.