Petr Kolman: Může mít učitelka „diplom“ ze slovenské VŠ?

Friday, April 14, 2006 ·

Otázka: Na České škole jste psali o právu na informace o vzdělání pedagogů na ZŠ, zajímalo by mě, zda může mít učitelka mé dcerky „diplom“ ze slovenské VŠ? Pokládá se vyučující s takovým diplomem za dostatečně aprobovanou či musí mít nějaké přezkoušení na našich pedagogických školách?

Odpověď:

In media res: Platnost vysokoškolských diplomů pro ČR vydaných ve SR je z právního hlediska regulována Dohodou o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice č. 33/2001 Sb. m. s, ze které mj. plyne, že diplomy vydané vysokými školami ve Slovenské republice se uznávají v České republice za rovnocenné. Současně platí, že všechny doklady o vzdělání uvedené v zmíněné mezi-vládní dohodě platí na území České republiky a na území Slovenské republiky bez dalšího úředního ověření.  Pro vyšší informační komplexnost – která by mohla být užitečná širšímu okruhu internetových čtenářů – uveďme jakých „všech dokladů o vzdělání“ se toto neověřování týká.

"Dokladem o vzdělání" se dle této dohody tedy rozumí: vysvědčení, vysvědčení o závěrečné zkoušce, výuční list, vysvědčení o maturitní zkoušce, vysvědčení o absolutoriu, vysvědčení o absolutoriu s diplomem, vysvědčení o diplomové zkoušce s diplomem, vysokoškolský diplom a vysvědčení o státní zkoušce, diplom o udělení vědecké hodnosti, doklad o udělení titulu "docent" a doklad o udělení titulu "profesor" v České republice a vysvědčení, vysvědčení o závěrečné zkoušce, výuční list, vysvědčení o maturitní zkoušce, absolventský diplom, diplom, doklad o získání vědecko-pedagogického titulu anebo umělecko-pedagogického titulu "docent", doklad o získání vědecko-pedagogického titulu anebo umělecko-pedagogického titulu "profesor" a doklad o udělení vědecké hodnosti ve Slovenské republice.

A z jakých VŠ se diplomy uznávají? Zde by rovněž neměl být problém, jelikož pod pojmem "vysoká škola" se zde rozumí všechny státem uznané vysoké školy, které náleží k systémům vysokého školství v České republice anebo ve Slovenské republice.

Podtrženo a sečteno: Čtenářka může být klidná, vzdělání pedagožky její dcery je z právního pohledu v pořádku.



Petr Kolman

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.