MŠMT: Česká školní inspekce v době změny – základní informace o průběhu nové inspekce ve školách

čtvrtek 27. dubna 2006 ·

Česká školní inspekce si v rámci svého nového fungování klade za cíl pravidelně a v kratších časových intervalech informovat veřejnost o vzdělávání. Jejím záměrem je poskytovat výstupy jak na úrovni školy, tak i ve vlastních výročních zprávách. Výsledkem hodnocení by mělo být nejen „administrování o kvalitě“, ale i mapování dopadů reformy, vytváření zpětné vazby a prevence. Významným podkladem pro hodnocení ČŠI je i vlastní hodnocení školy.

Do inspekce budou nově zahrnuty i přizvané osoby, kterými budou odborníci z praxe – např. ředitelé, nejlepší učitelé, výchovní poradci, odborníci na informační technologie a cizí jazyky. Inspekční tým je v současné době menší než v předchozích letech. Počet pracovníků vykonávajících inspekci se z původních 8 a více snižuje na 2, maximálně 4. Na škole, kde inspekční tým ověřuje pravdivost údajů prezentovaných školou, tráví maximálně jeden týden.

Skutečný stav školy se bude zjišťovat v oblastech průběhu, podmínek a výsledků vzdělávání. V oblasti průběhu vzdělávání chce ČŠI sledovat a hodnotit postup reformy vzdělávání ve školách (např. příprava, vznik a stav školních vzdělávacích programů, inovace). V oblasti podmínek vzdělávání se zaměřuje na podmínky personální – zvláštní pozornost bude věnována úrovni řízení školy a vzdělávacích procesů (např. činnost ředitele, pracovní podmínky učitelů, možnosti dalšího vzdělávání) – a dále na materiální podmínky (např. vybavení školy především informačními a komunikačními technologiemi, bezpečné a zdravé prostředí atd.). V oblasti výsledků se ČŠI soustředí na klíčové oblasti (např. výsledky v oblasti čtenářské gramotnosti). Při inspekci hovoří pracovníci ČŠI s řediteli, učiteli i žáky. Zprávu o škole budou doplňovat i názory rodičů a zřizovatelů. Podkladem pro hodnocení ČŠI je i vlastní hodnocení školy.

V případě hodnocení je vytvořena zpráva, kontrolní činnost je zaznamenána do protokolu. Zpráva i protokol jsou projednány s ředitelem a doplněny o jeho stanovisko. Výsledek ČŠI zasílá zřizovateli a školské radě. V budoucnu by měly zprávy napomoci rodičům a žákům při volbě školy. Pokud se zjistí nedostatky, je škola povinna přijmout opatření k jejich odstranění ve lhůtě, kterou stanoví ČŠI. Toto opatření navrhuje ředitel, případně zřizovatel. Pokud nejsou nedostatky odstraněny, může být navržena pokuta, případně je zahájen výmaz z rejstříku škol. Dále jsou zjištění ČŠI podkladem pro zpracovávání dlouhodobých záměrů rozvoje vzdělávání jak na úrovni kraje, tak i celé republiky.

Kontakt: Petra Nováková, tel. 251 023 133, e-mail: novakova@csicr.cz



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.