Josef Duhajský: Pozvěte si do školy vědce

Wednesday, April 5, 2006 ·

Popularizace, a to nejen přírodních věd, se dá dělat různým způsobem. Některé možnosti jsem už na stránkách České školy probral. Neměli bychom však ve škole zapomínat na jednu zcela zásadní možnost, při které žáci nebo studenti přijdou do kontaktu s živým odborníkem. Zkuste si do školy pozvat vědce.

O popularizačních přednáškách, které se snažíme na našem gymnáziu pořádat, jsem  na České škole psal  před dvěma lety. Nechci se tu proto nyní na toto téma příliš opakovat. Pochopitelně stále se domnívám, že je vhodné zvát si do školy odborníky – vědce z různých oborů, kteří mohou studentům odpovědět na mnohé otázky mnohem fundovaněji než učitel gymnázia.

Dnes bych vás tu však především rád seznámil s nabídkou, kterou mi učinila paní Zuzana Bukovská z Tiskového odboru akademie věd ČR, tuším, že v souvislosti s projektem Otevřená věda.  Tato její nabídka by mohla být zajímavá i pro vás. A opět si myslím, že na své si mohou přijít i kolegové – učitelé humanitních předmětů s podobně založenými svěřenci. Akademie věd České republiky totiž nejsou jen přírodní vědy (viz třeba jen Pracoviště AV ČR).

O co tedy jde. Paní Zuzana Bukovská mi nabídla zprostředkování kontaktu na vědce, kteří by byli ochotni u nás na gymnáziu proslovit nějakou přednášku ze svého oboru s tím, že kontakt a další podrobnosti už bych s nimi následně vyjednal sám. Tyto nabídky mi už nějakou dobu průběžně posílá a já se snažím ochotné vědce postupně oslovovat a „lákat“ je k nám do školy na přednášku.

U nás ve škole máme zatím zkušenost s přednáškami, které se týkají přírodních věd a matematiky, takže nabídka kontaktů vědců ochotných přednášet, kterou začala paní Bukovská shromažďovat po našem telefonickém rozhovoru, asi humanitní kolegy neuspokojí. Navíc asi pro začátek tato nabídka bude zřejmě nejvíc připadat v úvahu pro oblast škol kolem Prahy. Přesto vám doporučuji, abyste se na ni obrátili i v tomto případě.

Akademie věd ČR má totiž řadu pracovišť i mimo Prahu, mnoho akcí pro veřejnost sama pořádá (viz Kalendář akcí – zde můžete hledat inspiraci pro případnou popularizační přednášku u vás ve škole) a po mé zkušenosti s paní Bukovskou si troufám tvrdit, že  kdybyste si chtěli do školy pozvat nějakého vědce na přednášku a potřebovali s tím pomoci, ráda vám poradí.

Cituji:

Kdo bude mít zájem, ať se ozve a náš odbor mu zprostředkuje kontakt.

Pokud byste tedy i vy chtěli k vám do školy někdy pozvat odborníka z oboru, který je pro vás a vaše žáky či studenty přitažlivý, obraťte se, prosím, na Zuzanu Bukovskou, Tiskový odbor AV ČR, tel. 221 403 354, e-mail: bukovska@kav.cas.cz.

Kontakt s odborníkem může vašim žákům jen prospět, a pokud se vám podaří vytvořit prostředí, ve kterém se bude dobře cítit i přednášející vědec, budete nakonec spokojeni všichni. Myslím, že to za trochu organizačního úsilí stojí. V případě, že se vám to podaří, přeji hezký zážitek.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.