Jan Wagner: Dotace na ICT standard: co komu udělaly malé zelené školy 2.

Tuesday, April 25, 2006 ·

Odbor SIPVZ MŠMT se rozhodl „potrestat“ ve své metodice pro letošní dotace malé, zelené a převážně venkovské základní školy za jejich účast v projektu Internet do škol. Neúměrně nízká dotace pouhých 100 Kč na žáka s minimem 15 000 Kč na školu byla jen částí problému, dalším problémem je stále nikde nikým nevysvětlená podmínka nutnosti o tuto normativní dotaci žádat a požadavek na její online zadání do Informačního systému SIPVZ. Statistika podaných žádostí o dotaci potvrzuje obavy Unie CZESHA i dalších kritiků.

Přetrvávající neschopnost odboru SIPVZ vytvářet kvalitní, nediskriminující a jednoznačné metodické pokyny a funkční systémy na jejich realizaci se opět potvrdila. Bohužel se romantický jánošíkovský postoj k zeleným školám v tomto roce změnil na jednoznačnou snahu vedení odboru SIPVZ tyto školy co nejvíce poškodit. Výsledky nedávno zveřejněné statistiky podaných žádostí o dotaci potvrzují obavy Unie CZESHA i dalších kritiků, které byly publikovány i na České škole například v článcích  Proč jste to, paní ministryně, podepsala?  nebo  Konflikt CZESHA versus JSI – Made in Karmelitská . Je otřesné, pokud v některých kategoriích škol požádá o dotace jen 8  %, 41  % nebo 46  % škol. To je skutečně trestuhodná neschopnost odboru SIPVZ zajistit čerpání dotace pro všechny žáky a všechny školy! Omezenost některých ministerských úředníků, ignorujících situaci v postižených školách, je všeobecně známá, do voleb se ale asi radikálních personálních změn nedočkáme. Snad tato byrokratická garnitura už nestihne nadělat žádné další obtížně odstranitelné škody. V SIPVZ jsme jich od roku 2001 už zažili víc než dost.

Podívejme se na publikovanou statistiku podrobně:

Začněme celkovou statistikou: o dotaci nepožádala každá čtvrtá škola a nerozdělena byla desetina plánovaných finančních prostředků na ICT standard kromě přímé dotace na konektivitu. O dotaci nepožádalo například devadesát osm ze sto šesti jazykových škol! Tohle není chyba ředitelů těchto škol, ale jednoznačně pracovníků odboru SIPVZ, kteří mají právě těmto ředitelům pomáhat a nemají jim házet klacky pod nohy. Na amatérské podcenění možných problémů tak doplácí více než 90 000 žáků ZŠ, SŠ a VOŠ a přes 200 000 žáků MŠ, ZUŠ a dalších škol. Podle několika veřejných i neveřejných samolibých a přezíravých prohlášení pracovníků odboru SIPVZ a řady jejich nohsledů máme v Čechách asi 2 500 neschopných ředitelů škol všech stupňůšestina všech žáků musí být tedy po zásluze potrestána několika samozvanými spravedlivými. Další komentáře snad nejsou třeba.

Radek Maca ve své prezentaci Stav SIPVZ v roce 2006 na mateřské půdě konference Počítač ve škole 2006 v Novém Městě na Moravě naznačil, kam by chtěl nasměrovat ušetřených 95 milionů:

Bohužel v Macově myšlení nefungují zpětněvazebné mechanismy a jeho argument, že poslední varianta je nejlepší, protože s ní souhlasí všichni vedoucí školských odborů krajských úřadů, je přinejmenším zavádějící. Kraje jsou totiž zřizovateli pouze necelé šestiny škol s pouhou třetinou žáků! Tento pokračující lobbying ve prospěch stále stejné skupiny škol je již dávno známý. Opakování nesmyslného argumentu, že na projektové peníze si mohou sáhnout všechny schopné školy, už snad nikoho nepřesvědčí.

Na závěr jsem si nechal neumělý snímek, známý z mnoha prezentací odboru SIPVZ z posledních dvou let, kde je stále vpravo dole virtuální tok peněz z EU. Radek Maca a jeho spolupracovníci z odboru SIPVZ ale v rámci SIPVZ nezajistili z fondů EU pro školy na ICT standard či nadstandard ani korunu.



Jan Wagner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.