Zuzana Zounková: Přijímačky? Vždy připraven!

Thursday, March 30, 2006 ·

Přijímací zkoušky na střední školy byly, jsou a budou strašákem pro žáky i jejich rodiče. Vyhnout se jim nelze, a tak nezbývá, než se na ně dobře připravit. Pomocníkem a především zásobárnou různých testů k procvičování učiva českého jazyka vám může být v té chvíli například cédéčko TS Český jazyk 5 „Přijímačky“ od firmy Terasoft. Autoři udávají, že při přípravě tohoto CD-ROM analyzovali asi 1200 přijímacích zkoušek z různých typů středních škol zadaných v předchozích letech.

Po vložení CD-ROM do mechaniky se budete moci rozhodnout, zda chcete program spouštět přímo z CD-ROM nebo zvolíte minimální či úplnou instalaci programu na pevný disk. Instalaci na síťový server pak využijí spíše školy než pilní žáci, kteří se chtějí připravovat doma. Další možnost výběru budete mít hned v dalším kroku: zvolíte si, zda chcete spustit program či tiskový modul. Přehledný a pohodlný tiskový modul umožňuje vytisknout nevyplněné testy pro ty, kdo chtějí procvičovat své vědomosti raději na papíře, nebo testy vyplněné, určené pro zkontrolování výsledků.

Program určený žákům 7. – 9. tříd obsahuje celkem 120 testů rozdělených do těchto kategorií: Pravopis, Tvoření a význam slov, Tvarosloví, Skladba, Literatura a Smíšené úkoly. Ti, kdo mají rádi systematický postup, si mohou vybrat konkrétní test a případně se i nejprve podívat na jeho náhled, ostatním bude při výběhu testu vyhovovat tlačítko Náhodně vybrat.

Způsob vyplňování testu je poměrně jednoduchý a mládež si s ním jistě hravě poradí, což však neznamená, že by třeba neocenila podrobnější nápovědu. Navíc ti, kdo nemají ve zvyku schovávat si objemné obaly, by asi uvítali umístění základních informací o programu přímo na CD-ROM. Jak postupovat při testování? Po vyplnění otázky klikněte na tlačítko Zkontroluj a dozvíte se, zda je vaše odpověď správná či ne. Pokud není, chybná část vaší odpovědi se označí a máte jednu možnost se opravit. Pak už vám program správnou odpověď „prozradí“. Většina zadání má kromě písemné i čtenou podobu, kterou si případně můžete nechat zopakovat, což potěší zejména dyslektiky. K další otázce testu se přesunete pomocí šipky, přičemž nelze otázku vynechat. Škoda, že nás program tímto nutí tipovat a nenabízí například férovou variantu Nevím.

Po vyplnění celého testu se dozvíte, jak jste dopadli, tedy kolik vašich odpovědí bylo správných, kolik špatných a jaká je vaše úspěšnost vyjádřená v procentech. Užitečná je i funkce Hodnocení, která nabízí přehled všech chyb, které jste v testu udělali. Máte také možnost si tento přehled vytisknout, a to včetně vaší poznámky (např. jméno, datum). Pro učitele by mohlo být problematické, že hodnocení lze vytisknout i v průběhu testu, aniž by z něj bylo patrné, zda žák test skutečně dokončil. Autoři programu snad až příliš optimisticky nepočítali s tím, že by žáci v testech dělali mnoho chyb, protože hodnocení se vytiskne vždy jen na jednu stránku, více chyb už se na něj prostě nevejde.

Princip programu je velmi jednoduchý a ovládání snadno zvládnou i začátečníci. Všichni žáci tedy mohou doma i ve škole procvičovat mluvnici a literaturu dosyta. Práci jim zpříjemní účelná a celkem vtipná grafika.

výkřik

Přípravných testů není nikdy dost.

verdikt

Program obsahuje 120 testů, pomocí nichž se můžete připravovat na přijímací zkoušky z českého jazyka na střední školy. Toto CD-ROM mohou jednoduše využít školy i jednotlivci.

infobox

TS Český jazyk 5 – Přijímací zkoušky z českého jazyka/TS Český jazyk 5 - Opakování mluvnice a literatury

Zdroj: Terasoft, a.s.
kontakt: telefon 311 513 316, terasoft@terasoft.cz, http://www.terasoft.cz

Cena:

599 Kč včetně DPH za single licenci

1190 Kč včetně DPH za školní multilicenci pro školu do 100 žáků

2380 Kč včetně DPH za školní multilicenci pro školu do 250 žáků

plusy a mínusy

+ jednoduché ovládání

+ různé typy úloh

+ tiskový modul

- chybí možnost Nevím

- tisk Hodnocení

- nápověda

Minimální konfigurace:

operační systém

Windows 98/ME/2000/XP CZ, Linux, Mac OS 9 a X

procesor

300 MHz

operační paměť

32 MB

rozlišení

800x600

mechanika

ano

grafika

16bitová

zvuková karta

ano

příslušenství

tiskárna

Verdikt

obsah

****

ovládání

***

grafika

****

cena

***

celkem

70%



Zuzana Zounková

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.