Svatopluk Vít: Aktuální zeměpis

Thursday, March 23, 2006 ·

Chce-li být učitel zeměpisu moderní, měl by svým žákům vždy sdělovat co nejpřesnější a nejaktuálnější informace. Asi všichni si ze školy pamatujeme na to, jak nás učebnice zásobovaly údaji o tom, kdo vypěstoval nejvíce pšenice a jaká země má nejvíce obyvatel. Také si jistě vzpomenete na obligátní závorku s rokem.  

Není ovšem nic trapnějšího, než když v roce 2006 vysvětlujete svým žákům nebo studentům, že největší HDP mají v USA a přitom operujete číslem z roku 1998. Tak to píšou v učebnici a je to správně. Ovšem pokud máte internet, můžete klidně uvádět třeba údaje maximálně rok staré. A to může vaše studenty nebo žáky zaujmout.

V následujícím textu vám přiblížím dva velmi „šikovné“ a aktuální zdroje informací. Když se řekne informační služba, každý si představí muže s černými brýlemi „zavěšené“ v patách jiných mužů či žen s černými brýlemi. Ovšem i v dnešní době jsou klasické informační služby a tajní agenti významnými hráči všech vlád světa. Výsledky své práce obvykle na veřejnosti moc neukazují. Existuje ovšem jedna podstatná výjimka. Je jí ústřední zpravodajská služba Spojených států amerických, známá spíše jako CIA. Již od roku 1997 na internetu pravidelně zveřejňuje tzv. CIA World Fact Book (volně přeloženo jako CIA kniha faktů o světě). Najdete ji na adrese www.cia.gov/cia/publications/factbook. Co je na ní tak výjimečného?

Především její licence – public domain – což je licence, která vám s ní umožňuje nakládat, jak chcete. Najdete v ní totiž nejenom fakta o všech zemích světa, ale také mapy států a všechny vlajky. Ale vezměme to od začátku. Kniha je psána anglicky, což může být u leckoho problém. Pokud vám však angličtina nevadí, dostane se vám do ruky opravdu naprosto nepřekonatelný zdroj informací.

Základní data jsou rozdělena do devíti základních skupin, a to Obecný úvod, Geografická data, Lidé, Vláda, Ekonomika, Komunikace, Doprava, Vojenství a Mezinárodní spory. Když to vezmeme z pohledu Česka, které určitě dobře znáte, dozvíte se v úvodu, že Česko vzniklo z Československa, bylo součástí Rakouska-Uherska a že u nás byla nějaká „sametová revoluce“. V geografické sekci najdete všechny potřebné údaje o rozloze země, horách, lesích apod. V sekci Lidé najdete údaje o populaci, poměru žen a mužů v jednotlivých věkových kategoriích, o národnostech a např. o gramotnosti. V sekci Vláda můžete mít přehled o zřízení, prezidentovi, předsedovi vlády, o politických stranách nebo třeba o odborech.

Ekonomické ukazatele zahrnují HDP, nezaměstnanost, rozpočet, průmyslovou výrobu apod. Sekce Komunikace nabízí informace o rádiích a televizích vysílajících v éteru nebo třeba o mezinárodních telefonních předčíslích. Sekce o dopravě zase zahrnuje informace o dopravě po řekách, ve vzduchu a o silnicích, případně dálnicích. Nezbytnou sekcí je vojenství, kde se dozvíte informace o mužích a ženách ve zbrani a také o tom, jak moc peněz vláda vynakládá právě na vojenskou mašinerii. Ta čísla jsou někdy velmi zajímavá.

Poslední odstavec zahrnuje mezinárodní prohřešky, kterými je daná země známá. U Česka jsou to třeba dekrety prezidenta Beneše a pak také pohled na zemi z perspektivy drog. O nás se mluví jako o transportní zemi na asijské stezce a také o praní špinavých peněz organizovaného zločinu.

Nedílnou součástí této publikace (kterou lze za poplatek získat i tištěnou) jsou i kvalitní mapové podklady a vlajky. Jediné, co mi zde snad chybí, jsou národní hymny. Informační hodnota tohoto zdroje je však velmi dobrá a troufám si tvrdit, že i důvěryhodná.

V ostrém kontrastu k tomu se však třeba můžete začít pídit po ještě podrobnějších informacích o Česku v Česku. Podíváte-li se na stránky BIS, žádnou takovou publikaci tam nenajdete. Musíte hledat jinde. Nejrozsáhlejší informace najdete kupodivu na stránkách Českého statistického úřadu (www.czso.cz). Hodně zajímavých čísel objevíte již při kliknutí na odkaz z hlavní stránky nazvaný Základní údaje o ČR. Počty obyvatel, sňatků, rozvodů, HDP, délku dálnic můžete plynule sledovat v tabulce již od roku 1993 až do roku 2004, ale to jistě není to hlavní, proč se o této stránce zmiňuji.

To hlavní a, můžeme-li napsat Kniha faktů o ČR, se nachází až v sekci Uživatelské skupiny – Studentům. K dispozici je totiž Školní statistická ročenka, což je velmi pěkně zpracovaný, 14 MB velký PDF soubor s daty, která by mohla zajímat školáky. Tato velmi dobře zpracovaná a poutavá příručka čítající 160 stran by mohla být věrným pomocníkem každého „šprta“, který chce mít jedničku ze zeměpisu. Osobně se přiznám, že mi kvalita této příručky vyrazila dech. Trošku zamrzí, že někdy jsou prezentovaná data jen z roku 2000, ale v mnoha případech to nevadí. Rozvržení příručky je obdobné jako u té z CIA, jen se zaobírá naší malou zemičkou.

Pokud učíte na střední škole, mohla by vám Školní statistická ročenka připadat občas infantilní. I zde je pro vás řešení v podobě dokumentu ČR v číslech. Tato publikace je pak už psána oním suchým vědeckým stylem, ovšem záběr dat je velmi široký. Pokud ani jednu z příruček neuvidíte, neuvěříte. Jen namátkou – Města a kraje České republiky, Soudnictví, Životní úroveň nebo třeba Kultura. Opět se jedná o PDF dokumenty, není možno vše stáhnout v jednom celku, musíte stáhnout všech 28 samostatných souborů. Pokud byste chtěli s daty pracovat dále, je k dispozici i formát XLS.

Nedá mi, abych se nezmínil ještě i o dalších věcech dostupných na stránkách Statistického úřadu. Vaší pozornosti by neměla ujít sekce Zajímavosti, kde najdete takové perly, jako jsou nejoblíbenější česká jména, počet vydaných knižních titulů nebo Film a statistika. Je tam však mnoho dalších zajímavých informací a jejich prozkoumávání opravdu nechám již jen na vás.

Celé bych to shrnul tak, že výuka zeměpisu vůbec nemusí být nudná. Můžete přece v hodině zjistit, jaké je nejvýše položené sídlo v ČR, nebo zda Albánie nebo Rumunsko vydá na zbrojení více peněz. Obě příručky vřele doporučuji, i když tu první můžete číst, pokud alespoň trochu vládnete angličtinou.

Odkazy:

CIA World Factbook
http://www.cia.gov/cia/publications/factbook

Školní statistická ročenka
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/skolni_statisticka_rocenka

ČR v číslech
http://www.czso.cz/csu/edicniplan.nsf/p/1409-05

Domovská stránka Českého statistického úřadu
http://www.czso.cz

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem LinuxEXPRES – www.linuxexpres.cz



Svatopluk Vít

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.