Pracovat s počítačem se můžete naučit za pouhou stokorunu

Saturday, March 4, 2006 ·

„Na tomto projektu nás nejvíce těší to, že vidíme bezprostředně jeho výsledky. Nejenže máme kladné odezvy, ale dokonce víme o lidech, kteří díky účasti na kurzu získali zaměstnání, či se dnes dokonce prací na počítači živí. O zájmu veřejnosti svědčí i to, že kurzy již prošlo více než 100 000 lidí.“ Těmito slovy představila na tiskové konferenci dne 22. 2. 2006 v Café Louvre náměstkyně ministryně informatiky Jana Vohralíková projekt Národního programu počítačové gramotnosti. Jeho cílem je umožnit zejména starší generaci a obyvatelům menších měst a venkova naučit se pracovat s počítačem a internetem. Na tiskové konferenci vystoupila také známá česká herečka paní Jana Štěpánková, takto absolventka kurzů NPPG, a pan Petr Novák, ředitel společnosti Computer Help, která je jedním z realizátorů projektu.

Na tomto projektu nás nejvíce těší to, že vidíme bezprostředně jeho výsledky. Nejenže máme kladné odezvy, ale dokonce víme o lidech, kteří díky účasti na kurzu získali zaměstnání, či se dnes dokonce prací na počítači živí. O zájmu veřejnosti svědčí i to, že kurzy již prošlo více než 100 000 lidí.“ Těmito slovy představila na tiskové konferenci dne 22. 2. 2006 v Café Louvre náměstkyně ministryně informatiky Jana Vohralíková projekt Národního programu počítačové gramotnosti. Jeho cílem je umožnit zejména starší generaci a obyvatelům menších měst a venkova naučit se pracovat s počítačem a internetem. Na tiskové konferenci vystoupila také známá česká herečka paní Jana Štěpánková, takto absolventka kurzů NPPG, a pan Petr Novák, ředitel společnosti Computer Help, která je jedním z realizátorů projektu.

24. února 2006(PRAHA) Ve svém vystoupení na úvod tiskové konference paní náměstkyně Jana Vohralíková uvedla, že Ministerstvo informatiky ČR zahájilo Národní program počítačové gramotnosti v roce 2003. Každý rok vypisuje ministerstvo výběrové řízení na realizátory programu, přičemž pro rok 2006 bylo rozděleno celkem 30 mil. Kč.  „Naším cílem je, aby školicí střediska byla dostupná všem občanům po celé republice. Každý rok se také snažíme společně s realizátory projektu reagovat na odezvy účastníků. Proto jsme loni kurzy rozšířili  o další kurz  „Občan, úředník a Portál veřejné správy“.  Zájemci se zde na praktických ukázkách naučí, jak  řešit pomocí internetu různé životní situace. Během výuky jsou hlavně využívány možnosti Portálu veřejné správy, např.: vyhledávání v zákonech, komunikace s úřady prostřednictvím e-podpisu a e-podatelny anebo podávání daňových přiznání přes internet. Další novinkou pak  bylo rozšíření kurzů NPPG o speciální kurz „NPPG Handicap“. Jeho cílem je umožnit zdravotně postiženým občanům být počítačově gramotnými a začlenit se tak snáze do života.“

Největší dotaci od Ministerstva informatiky ČR ve výši téměř 12 mil. Kč získala společnost Computer Help. Díky tomu může letos  proškolit minimálně 28 tisíc zájemců ve zhruba 140 školicích střediscích po celé České republice. Účastníci se do kurzů mohou přihlásit buď na bezplatné telefonní lince, kde jim s registrací pomohou operátorky, nebo přes registrační portál na internetu. Ten současně slouží ke komunikaci se školicími středisky – nabízí rychlý a aktuální přehled o volných kapacitách a možnost zájemce okamžitě zaregistrovat na volné termíny. Computer Help vychází vstříc všem zájemcům o to, stát se školicím střediskem. Střediska vznikají například i v obcích, které mají pod tisíc obyvatel.

 „Denně registrujeme v průměru kolem čtyř set sedmdesáti zájemců. Zhruba 66  % tvoří ženy, 47  % je ve věku 40 – 59 let a 20  % má mezi 20 a 39 lety. Mimochodem, nejmladšímu účastníkovi bylo 8 let, nejstaršímu pak neuvěřitelných 96 let,“ řekl přítomným pan Petr Novák.

Jednou z absolventek kurzů je také známá herečka paní Jana Štěpánková. Zatímco její syn je počítačovým odborníkem a vnučky ovládají počítač zcela bravurně, vrcholem jejích technických znalostí bylo, jak paní Štěpánková přiznala, ovládání luxu a mixéru. „Víte, pro mě je dokonce i mobilní telefon složitý, dlouho jsem se jeho používání bránila a musím se přiznat, že dokonce i dnes mám manuál, co přesně mám udělat, když chci třeba poslat esemesku.“ Proto se rozhodla v kurzech NPPG „naučit to, co je pro řadu lidí stejně běžné jako třeba psaní. Jsem skutečně ráda, že jsem tento kurz absolvovala, a myslím, že úplně špatný postoj je domnívat se, že je to jenom pro děti.“ 

Novináři se v následné diskusi zajímali o to, zda účastníci, kteří absolvují všechny kurzy, mají zájem o certifikáty. K tomu pan Petr Novák řekl: „Certifikáty dokazují absolvování všech kurzů a jsou žádané, neboť mnoha lidem pomohou získat nejenom sebedůvěru, ale i zaměstnání. Téměř 90 % účastníků má zájem o všechny kurzy.“

Další otázka se týkala kurzu NPPG Handicap. Ten absolvovalo za minulý rok „jen“ kolem 500 lidí. Je totiž otázkou, co znamená „handicap“ při ovládání počítače – například má-li středisko bezbariérový přístup,  vozíčkáři mohou navštěvovat klasické kurzy NPPG.

Kontakt: Irena Mikotová,vedoucí marketingového odd.,  mikotova@computerhelp.cz , 606 55 21 99

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O PROJEKTU

Podle průzkumu STEM MARK provedeného v průběhu loňského roku pro Ministerstvo informatiky ČR si dvě třetiny občanů neumí život bez počítačů představit. Řada lidí si ale s počítači nerozumí. Zejména pro ně je určen Národní program počítačové gramotnosti (NPPG). Zájemci mohou projít čtyřmi základními kurzy. Absolventi se učí jak ovládat počítač, založit soubor;  napsat, upravit a uložit texty, jak pracovat s internetem a vyhledávat na něm informace; jak si zřídit vlastní e-mailovou schránku a pak snadno komunikovat s okolím. K tomu dostanou velmi srozumitelné učební materiály (knížky, e-learningové kurzy, nebo výuková leporela), ale především  péči zkušených lektorů, kteří se jim mohou plně věnovat, protože maximální počet posluchačů jednoho kurzu je dvanáct osob. Účastníci kurzů oceňují kromě srozumitelnosti především finanční dostupnost kurzů. Za dvouhodinový kurz zaplatí pouhou stokorunu, zbývající náklady hradí formou dotace Ministerstvo informatiky ČR.

Cena kurzů pro občana:  100 Kč za dvouhodinový kurz

Dotace MIČR:   417 Kč na jeden kurz pro jednoho účastníka (Z této dotace hradíme: provoz a výuku v počítačových učebnách; kvalifikované lektory; výukové materiály – tisk knížek, e-learningové kurzy, výuková leporela; koordinaci školicích středisek; vývoj a provoz on-line registračního portálu; provoz bezplatné linky – telefonní poplatky, operátorky; marketingové kampaně – inzerce, PR články, informační prospekty; odborné semináře k projektu pro školicí střediska.)

Absolventi společnosti Computer Help a jejích středisek : 

Projekt   NPPG  NPPG -  PVS*  Celkem 

________________________________________________________ 

V roce 2004  15 897  15 897

V roce 2005  43 915    4 933  48 848

V roce 2006 (k 21.2.)    6 802   1 201    8 003

* Občan, úředník a portál veřejné správy

Registrace v roce 2006:

- denně se průměrně hlásí 472 zájemců denně

- k 21. 2. registrujeme celkem 17 054 zájemců - NPPG : 13 716; NPPG – PVS : 3 338 

 Kurzy: 

Jak na počítač (Základy práce s počítačem)

Výukové materiály: příručka, výukové CD

- Ovládání počítače pomocí myši a klávesnice

- Základní počítačové pojmy

- Spouštění programů

- Práce se soubory a složkami


Internet a e-mail

Výukové materiály: příručka, výukové CD

- Práce s internetem

- Založení vlastní e-mailové schránky

- Odesílání a přijímání elektronické pošty

- Vyhledávání informací

Texty v počítači

Výukové materiály: příručka, výukové CD

- Napsání a úpravy textu

- Práce s odstavci

- Ukládání dokumentů

- Základy textového editoru MS Word

Sám sobě úředníkem

Výukové materiály: příručka, výukové leporelo

- Praktické využití internetu

- Řešení životních situací pomocí Portálu veřejné správy ČR

- Vyhledávání v zákonech, Katastru nemovitostí, Obchodním rejstříku apod.

- Úřady na internetu, elektronické podatelny



press

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.