Josef Duhajský: Projekt Badatel – další možnost, jak přiblížit středoškoláky k vědě

Wednesday, March 1, 2006 ·

Projekt Badatel Univerzity Palackého v Olomouci je zaměřen na středoškolské studenty. Nabízí jim bezplatnou možnost stát se součástí špičkových vědeckých týmů, prožít radost z vědy a umožňuje úspěšným studentům navazovat kontakty, prezentovat své výsledky na seminářích, konferencích, v soutěžích nebo v časopisech. O projektu Badatel informovala Univerzita Palackého v Olomouci v tiskové zprávě 16. února tohoto roku. Zde se mimo jiné můžete dočíst:

Spolupráce středoškoláků s vysokoškolskými odborníky bude mít pravděpodobně nejčastěji jednu z následujících forem:

1) Student si v databázi projektů najde téma, které je nejbližší jeho zájmům, a bude pracovat na dílčím úkolu projektu, který již daná skupina řeší (měl by hledat něco nového, nemělo by se tedy jednat jen o nějaké praktikum). Témata mohou být jak experimentální, tj. vyžadující pravidelnou přítomnost v laboratoři, tak teoretická (např. počítačové modelování, vyhodnocování dat, atd.), která je možno řešit s využitím komunikace přes internet či telefon (zvláště vhodné pro studenty ze vzdálenějších obcí, kteří nemohou pravidelně dojíždět).

2) Student či skupinka studentů pod vedením svého učitele si vymyslí vlastní projekt, který budou realizovat ve školní laboratoři, či např. s využitím materiálu z vlastní zahrady a pokusí se nalézt na vysoké škole konzultanta, který jim s výzkumem metodicky pomůže, popř. umožní provedení specializovaných experimentů v laboratořích UP.

Další informace o projektu Badatel naleznete na jeho webových stránkách. Zřejmě proto, že se tento projekt teprve rozjíždí, není zde informací příliš mnoho. Najdete tu základní informace o projektu, pokyny pro studenty i supervizory. Z nabídky výzkumných projektů vyplývá, že do výzkumu se lze zapojit v následujících oborech – biologie, fyzika, chemie, matematika, vědy o zemi. Ale ani tato nabídka není zatím příliš široká (viz Databáze výzkumných projektů). Jako koordinátor celého projektu Badatel je na těchto webových stránkách uveden RNDr. Martin Kubala, Ph.D. z Přírodovědecké fakulty UP, takže v případě hlubšího zájmu můžete využít kontaktních údajů.

Možností spolupráce středoškoláků s vědci mi projekt Badatel připomněl projekt Otevřená věda, o kterém jsem na České škole  referoval  loni v listopadu. Domnívám se, že učitel na střední škole by měl vnímat každou snahu ukázat středoškolákům, jak se dělá věda, velmi pozitivně a také jsem názoru, že nabídek, které umožňují středoškolským studentům přímo spolupracovat s vědci, rozhodně v současnosti není nadbytek.

Pokud tedy máte ve škole nadané studenty s hlubokým zájmem o vědu, mohl by pro vás být projekt Badatel zajímavý, obzvlášť máte-li to do Olomouce blíž než do Prahy. V takovém případě vám doporučuji, abyste webovým stránkám projektu Badatel věnovali pozornost i nadále.

A možná by se touto aktivitou Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci mohly inspirovat i další vysoké školy. Určitě by se i jim vyplatilo, kdyby „oslovily“ nadané studenty středních škol z jejich blízkého i vzdálenějšího okolí.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.