Josef Duhajský: Popularizace vědy v Českém rozhlase

Tuesday, March 28, 2006 ·

S příchodem televize předpovídalo mnoho lidí rozhlasu smutný konec. Rozhlas žije vesele dál a myslím, že jeho nabídka v době internetu se dá využít nejen k zábavě a sledování zpravodajství, ale i k vlastnímu vzdělávání. Jako učitelé můžeme pochopitelně působit i na děti, aby se s rozhlasovou vzdělávací nabídkou více seznámily, případně jim tuto nabídku ve škole přiblížit. A myslím, že v nabídce Českého rozhlasu si na své přijdou i kolegové s humanitní aprobací.

Na České škole jsem už v souvislosti s popularizací vědy věnoval pozornost  České televizi  i  TV Nova . Neměl bych proto zapomenout na Český rozhlas, protože ten dává popularizaci vědy značný prostor už řadu let a internet využívá k šíření informací též velmi aktivně.

Občas se studentů v hodinách ptám, jestli také doma poslouchají rozhlas, anebo jen sledují televizi. A nenápadně se je snažím přesvědčit o tom, že kromě „muziky“ nabízí rozhlas, a to především Český rozhlas, řadu pořadů, které by jim mohly být užitečné při jejich vzdělávání. A samozřejmě dodávám, že se o tom mohou přesvědčit na internetových stránkách Českého rozhlasu, jejichž vzdělávací nabídka je velmi široká.

Pokusím se o tom přesvědčit i vás.

Začněme na webových stránkách Českého rozhlasu:

Věda a technika

Věda a technika je odkaz na webových stránkách Českého rozhlasu, z jehož názvu je patrné, na jaký obor je zaměřen. Od jednotlivých příspěvků zde uvedených se můžete dostat k příslušným pořadům a jejich archivům či ke stránkám stanic, které je vysílají. Některé příspěvky můžete rovnou přehrát; např. příspěvek Těžba ve vesmíru můžete přehrát ve formátu audio a dostanete se z něj velmi rychle k pořadu Planetárium Českého rozhlasu Sever, případně k archivu tohoto pořadu. Přesvědčte se sami. Na pořad Meteor, který už léta můžete poslouchat v rádiu vždy v sobotu ráno (a některé příspěvky z tohoto pořadu najdete i v příloze Věda sobotních Lidových novin), bych vás rád upozornil zvlášť, a to následujícím odkazem: http://www.rozhlas.cz/praha/porady/_zprava/132676. Ten vás dovede až k archivu pořadu Meteor v Rádiu na přání, kde rovněž najdete mnoho dalších zajímavých pořadů, z nichž si můžete sestavit své vlastní rádio.

Příroda

Další odkaz, který najdete na hlavní webové stránce Českého rozhlasu s popularizací vědy velmi souvisí, i když to z názvu možná není hned patrné. A o jeho využití ve škole už vůbec nepochybuji. Opět myslím, že stačí nahlédnout. Doporučuji obzvlášť zdejší projekty, které mi připadají pro děti velmi atraktivní. A v případě sledování tahu tažných ptáků (Nová odysea, Flying over Natura 2000) můžete dokonce propojit přírodopis se zeměpisem.

Historie

Tento odkaz jistě oceníte v dějepisu, ale necítím se být povolán k tomu, abych jeho kvality posuzoval.

2.světová válka

O tomto odkazu platí z mého pohledu totéž, co bylo řečeno o předchozím.

Toulky českou minulostí

Toulky českou minulostí mi kupodivu posloužily už několikrát i ve fyzice. Studentům jsem je k poslouchání doporučil vícekrát. Ne že bych chtěl kolegům vyučujícím dějepis „fušovat do řemesla“, ale někdy neškodí uvést si nějaký fyzikální problém v historických souvislostech a také životopis některého z významných fyziků studentům dokáže fyziku trochu „zlidštit“. Vřele doporučuji tento postup kolegům fyzikům, případné referáty obvykle žáci bez problémů obstarají.   

Svět kolem nás

Tento odkaz je nejvhodnější zřejmě pro zeměpis. Opět nechávám k posouzení příslušným kolegům. Upozorním jen na soutěž Pohledy z vesmíru, kterou byste mohli vaše žáky zaujmout. Děti přece soutěží rády, tak proč toho nevyužít.

Kultura

Řečeno z pohledu školního i estetická výchova si na webových stránkách Českého rozhlasu přijde na své.

Vesmír

Tento odkaz na hlavní stránce Českého rozhlasu doporučuji u nás ve škole zájemcům o astronomii. Jistě poslouží zájemcům o astronomii i jinde.  

Český rozhlas Leonardo

Zatím nejmladší stanice Českého rozhlasu se do širšího povědomí naší veřejnosti možná dostala až s uvedením velmi originální Trochu jiné reality show - Odhalení. Mimochodem, i když soutěž o dvanáct melounů už skončila, na webové stránky Odhalených se můžete s dětmi podívat i dnes. A neváhám znovu doporučit: i během vyučování. V profilu stanice Leonardo se (mimo jiné) uvádí:

Naším cílem je popularizovat vědu, techniku, přírodu, historii, medicínu. Věnujeme jim specializované magazíny, hodinové diskuze s odborníky i besedy se zajímavými osobnostmi české vědy. K naším vlastním pořadům přidáme také oblíbené populárně-naučné pořady z celého Českého rozhlasu: Meteor, Planetárium, Toulky českou minulostí, Zápisník zahraničních zpravodajů a mnoho dalších.

Domnívám se, že zatím se této stanici daří tento cíl plnit velmi dobře, ale ostatně podívejte se na její webové stránky a posuďte sami.

A ještě dvakrát odjinud:

Odkaz Věda On-Line na webových stránkách Tiskového odboru Akademie věd ČR přináší přehled pořadů o vědě, které vysílají Česká televize a Český rozhlas. Můžete zkontrolovat, na co jsem v předcházejícím textu zapomněl. Za prohlédnutí tento odkazník určitě stojí.

Při hledání informací o českém rozhlasu a popularizaci vědy na internetu jsem narazil ještě na odkaz pro „pamětníky“ pozorování přechodu Venuše. Na http://vt-2004.astro.cz/media/radio/ najdete několik záznamů pořadů (ve formátu mp3), které vám tuto událost trochu připomenou. V této souvislosti ještě připojuji, že na stránkách Českého rozhlasu se dozvíte i o tom, jak přehrát různé zvukové soubory.

Pokud byste tedy následně chtěli přesvědčovat své žáky o užitečnosti vzdělávací nabídky Českého rozhlasu, snad nyní máte z čeho vybírat. Věřím, že se vám podaří dosáhnout i toho, aby si pak někteří z nich častěji pustili i klasické rádio. A to nejen proto, že dostupnost rozhlasového signálu je u nás stále ještě snazší než přístup na internet.



Josef Duhajský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.