Josef Duhajský: Blahopřání a poděkování Jiřímu Grygarovi

čtvrtek 16. března 2006 ·

Dne 17. března 2006 oslaví RNDr. Jiří Grygar své sedmdesátiny. Rád bych mu na stránkách České školy k tomuto jeho jubileu co nejsrdečněji poblahopřál a zároveň mu za jeho dosavadní činnost poděkoval, protože se domnívám, že pro nás učitele může být jeho vzdělávací činnost velmi inspirujícím vzorem.

Určitě nejsem jediný a už vůbec ne první, kdo si blížících se narozenin Jiřího Grygara všiml. Už v sobotním Dobrém jitru na Českém rozhlase 2 připomněli letošní sedmdesátiny  Jiřího Grygara s mírným předstihem. A vzápětí na serveru Instantní astronomické noviny připomněli jeho blížící se jubileum a zároveň mu k němu blahopřáli v článku Jiří Grygar oslaví životní jubileum. Myslím tedy, že zdaleka nebudu sám, kdo se k blahopřání Jiřímu Grygarovi k jeho významnému jubileu upřímně připojí.

Naší veřejnosti je RNDr. Jiří Grygar asi nejvíce znám jako popularizátor vědy. Nebude proto asi náhoda, že i článek, který vyšel 15. března na serveru iHNed.cz, má titul Jiří Grygar : "Popularizaci vědy považuji za svou povinnost". Jak se v něm mimo jiné píše, Jiří Grygar si v oblasti popularizace cení nejvíce seriálu článků a přednášek Žeň astronomických objevů. Záznam aktuální přednášky pro veřejnost Žeň astronomických objevů 2005 (i několika dalších přednášek z let minulých) můžete stáhnout ze serveru Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně ve formátu avi nebo mp3. Žně objevů by se měly objevit i na CD-ROMu (viz http://www.zen-objevu.cz/).

A pokud byste se o Jiřím Grygarovi u příležitosti jeho jubilea chtěli dozvědět ještě víc, bude nejlepší, když začnete na jeho domovských webových stránkách http://www.astro.cz/~grygar/.

Kdo z mých učitelských kolegů měl možnost zažít přednášku Jiřího Grygara živě, možná mu trošku záviděl ten až neuvěřitelný zájem a zaujetí mnohdy velmi mladého publika. Myslím, že pro nás učitele je důležité, že z příkladu Jiřího Grygara vyplývá, že zaujmout děti vědou lze a probudit v nich hluboký zájem o vzdělání též.

Proto Vám tedy, pane doktore, za Vaši bohatou a nejen popularizační činnost děkuji a přeji Vám do dalších let především pevné zdraví.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.