Jan Wagner: Stahujte filmy pro výuku legálně a zdarma 2.

čtvrtek 2. března 2006 ·

Americký národní archív a společnost Google se dohodly na spolupráci a již nyní si můžete prohlédnout nebo stáhnout první necelou stovku dokumentárních filmů v digitální podobě. V nabídce jsou zatím filmy z archivů NASA, ministerstva vnitra a zpravodajství z 2. světové války.

Internet snižuje náklady na distribuci zvukových a obrazových nahrávek a trendem je zveřejňování různých archivů veřejných institucí nebo děl již autorsky volných nebo autory k distribuci uvolněných. Jedním z nejnovějších počinů agilní společnosti Google, které co nejdříve věnujeme samostatný článek, je spolupráce s Americkým národním archívem (USNA). Google tak ve svém videorchivu nabízí zatím devatenáct filmů z archivu amerického National Aeronautics and Space Administration (NASA, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku), ze kterých jsem si s nostalgií pustil čtrnáctiminutový dokumentární snímek The Eagle Has Landed 1969 o prvních krocích člověka na Měsíci. NASA má v archivu více než 250 snímků z let 1962 až 1981, máme se tedy na co těšit.

V další sekci United Newsreel je téměř šedesát filmových týdeníků z 2. světové války z produkce Office of War Information, které byly určeny pro zámořské diváky. Přes citelně propagandistický duch jsou cenným dokumentem o vývoji války, jako první jsem si pustil devítiminutový D-Day 1944.

Poslední sekce obsahuje jednadvacet většinou předválečných černobílých přírodopisných filmů amerického Department of the Interior (Ministerstva vnitra).

Kdy se podobného archivu dočkáme i u nás?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.