Jan Wagner: Digitální štúrovci: podpora pro dalších 500 slovenských škol

středa 15. března 2006 ·

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR podpoří letos v rámci jarní výzvy projekty digitálních štúrovců na 500 slovenských základní a středních školách dotací ve výši 50 milionů Sk. Slovenský projekt Infovek je sice výrazně skromnější než česká SIPVZ, výsledky jsou ale v řadě ohledů srovnatelné. Pokud se podíváme na web Infovek.sk a srovnáme ho s českými weby e-gram.cz nebo edu.cz, musíme se zastydět.

Slovenská tlačová agentúra (SITA) přinesla zprávu o letošních dotacích pro slovenské školy v rámci projektu Infovek. Situace na Slovensku je od české SIPVZ výrazně odlišná, Infovek řídí Asociácia projektu Infovek (API), nevládní neziskové občanské sdružení (jeho orgány jsou Koordinační rada – KORA a Edukační Rada – EduKora) spolu s Oddělením projektu Infovek (OPI) Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) Ministerstva školstva SR. Přestože má Infovek k dispozici menší finanční prostředky než česká SIPVZ, zvolená strategie postupného vybavování škol má dobré výsledky.

Tento rok sa do konca februára prihlásilo na projekt digitálnych štúrovcov približne 800 základných a stredných škôl s rôznymi projektmi na podporu vzdelávania občanov v obciach SR,“ uvedla pro agenturu SITA ředitelka odboru pro projektový management Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) Katarína Mandíková. Na další veřejnou výzvu se přihlásilo asi 200 dalších subjektů, neziskových organizací, živnostníků, firem nebo jednotlivců. Pět set vybraných slovenských základní a středních školách dotací ve výši 50 milionů Sk a dalších 40 projektů neškolských subjektů získá zhruba 30 milionů Sk.

Na internete nám chýba digitálny obsah, a síce hlavne obsah v slovenčine. Preto sme aj v minulom roku podporili napríklad projekt neziskovej organizácie, ktorá na internete informuje rodičov detí chorých na cukrovku, hydrocefalus alebo nevidiacich a inak postihnutých detí. Nezisková organizácia by totiž bez štátnej dotácie nemala na takúto aktivitu peniaze,“ doplnila Mandíková. V minulém roce podpořilo MDPT celkem 343 projektů zaměřených na podporu obsahu na Internete a na vzdělávání dotacemi v celkové výši přes 90 milionů Sk.

Na živém webu projektu Infovek.sk ve srovnání s nudným a bezkoncepčním webem SIPVZ e-gram.cz vyniká snad ve všech směrech a najdeme na něm řadu poučných iniciativ a nápadů. Podívejte se například na on-line Čítanku, na pouhý rok fungující on-line diskusní fórum s více než tisícem příspěvků, kde jsou nejčtenější vlákna s téměř 5000 přístupy (diskusní fórum SIPVZ má 67 příspěvků za více než 4 měsíce provozu a nejčtenější vlákno s necelými 1700 přístupy), na projekt Slangove vyrazy ziakov studentov a plno dalších. Pokud srovnáváme web Infovek.sk s českými weby e-gram.cz nebo edu.cz, musíme se zastydět, za bratru 12-15 milionů Kč mají české školy k dispozici prakticky nulový obsah. A diskusní fórum na webu e-gram.cz pracovníci odboru SIPVZ ZÁSADNĚ NEČTOU a na dotazy škol a pedagogů tam ZÁSADNĚ NEODPOVÍDAJÍ



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.