Drogová politika - nový zdroj informací

neděle 26. března 2006 ·

Novým zdrojem informací nejen o drogové politice jsou stránky Adiktologie.cz. Provozovatelem stránek je Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky I. LF UK a VFN v Praze. V sekci Drogová politika na stránkách Adiktologie.cz je zveřejněna práce J. Radimeckého "Česká drogová politika 1993-2003: analýza vývoje".

Článek Česká drogová politika 1993-2003: analýza vývoje (Radimecký, J., 2004, dosud nepublikováno) se detailněji věnuje situaci od roku 1993, kdy vznikla Meziresortní protidrogová komise, d roku 2003. Stručně shrnut však je i stav před rokem 1989 a po roce 1989 - do vzniku Meziresortní komise. Práce je zveřejněna ve dvou částech - první část končí rokem 2002, kdy byly v rámci reformy veřejné správy zrušeny okresní úřady a tím se rozpadl systém koordinace protidrogové politiky, založený na síti okresních protidrogových koordinátorů. Druhá část zveřejněné analýzy je věnována odborníkům, kteří drogovou politiku realizují, a politizaci drogové politiky.

Hlavní problémy současné drogové politiky autor formuloval v r. 2004 takto:

"Hlavními problémy současné drogové politiky se jeví její politizace, rozpor mezi rétorikou vládních strategií a praxí a priorita ekonomických zájmů vlád před zájmy sociálními, jež ústí v tyto limity:
- nejasně definované, nedosažitelné a obtížně měřitelné cíle;
- rozpor mezi formulovanými a uplatňovanými filosofiemi;
- rozpory mezi cíli národní drogové politiky a cíli jednotlivých „klíčových hráčů“;
- konflikt mezi strategiemi snižování nabídky drog, snižování poptávky po drogách a minimalizace rizik;
- zaměření drogové politiky výhradně na ilegální drogy a pomíjení drog legálních;
- neexistující legislativní rozlišení mezi drogami podle zdravotních a sociálních rizik (nerozlišení postihu mezi dealery a uživateli či mezi dealery více a méně rizikových drog);
- zastaralé zákony o zdravotních a sociálních službách;
- nerovné postavení nestátních neziskových organizací jako poskytovatelů služeb, jejich znevýhodňování a diskriminace."

Česká drogová politika 1993 – 2003: analýza vývoje - 1. část

Česká drogová politika 1993 – 2003: analýza vývoje - 2. část

O autorovi: Mgr. Josef Radimecký, MSc. byl v letech 1998-2004 ředitelem sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (resp. Meziresortní protidrogové komise vlády ČR). Nyní je vědeckým pracovníkem v Centru adiktologie .



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.