Děsivá vizitka českého školství: Školství jako skanzen?

sobota 25. března 2006 ·

Psal se rok 1983, bylo několik měsíců po Brežněvově smrti, nový ruský šéf státu Andropov sliboval změny, tak se začalo i trochu oteplovat v normalizačním Československu. Tehdejší vedení Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem pořádalo pedagogickou konferenci. Při této příležitosti byli studenti požádáni, aby vyplnili dotazník, ve kterém se měli svěřit s tím,co je na fakultě trápí. Do té doby neslýchaná věc. Můj tehdejší spolubydlící Petr Kohout napsal místo dotazníku svůj pohled na tehdejší poměry na fakultě. Se mnou svoje názory konzultoval, napsal je na mém psacím stroji, o celé akci věděl ještě jeden spolužák. Přestože byli studenti vyzývání k otevřenosti, následovalo vyšetřování (věděli jsme o něm proto, protože třetí zasvěcený kamarádil se synem jednoho z vyučujících fakulty, mimochodem dnešního rektora celé univerzity - kulisy se mění, lidé zůstávají). Psací stroj jsem odvezl, vyšetřování skončilo do ztracena. Chtěl bych Vám dnes náš „ pamflet“ nabídnout k posouzení. Na jedné straně bylo zrůdné, že jste za takovéto projevení vlastního názoru mohli být vyhozeni ze školy, na druhé straně je zajímavé, kolik z tehdejších myšlenek týkajících se školství, bychom nemuseli měnit dnes. Posuďte sami.
http://www.blisty.cz/2006/3/6/art27350.html

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.