Cross Czech, a. s., občanské sdružení CELN a občanské sdružení EDUCEU prezentovaly na tiskové konferenci projekty realizované v rámci fondů a programů EU

čtvrtek 23. března 2006 ·

EU projekt, EU management, eMapps.com, AtGentive, Efektivní uplatnění informačních technologií ve výuce – vzdělávání pro budoucnost - Intel, Integrace handicapovaných dětí do frontální výuky.

První část prezentovaných projektů napomáhá živnostníkům a managementu malých a středních firem zorientovat se v programech a financování projektů v rámci fondů EU s tím, že pokud účastník splňuje určitá kritéria, může využít možnosti zúčastnit se vzdělávacích seminářů zdarma.

 

EU projekt je realizován v rámci programu JPD3. Cílem projektu je podílet se na rozvoji vzdělávacích programů ve vazbě na členství v EU se zaměřením na MSP, OSVČ a zaměstnavatele v regionu Praha. Záměrem programu je realizovat pro klíčové cílové skupiny (zaměstnavatele, zaměstnance, MSV, OSVČ) čtyři série školení zaměřených na oblast projektového managementu. Školení zahrnují teoretickou i praktickou část. Návazně bude absolventům poskytován odborný mentoring při zpracování jejich vlastních projektů.

 

EU management je též realizován v rámci programu JPD3. Záměrem projektu je realizace cyklu prezenčních a on-line školení pro cílové skupiny MSP a OSVČ zaměřených na oblast projektového managementu v období realizace projektu. Školení budou zahrnovat teoretickou i praktickou část a budou využívat i e-learningových metod. V rámci projektu bude vytvořena internetová platforma pro projektový management, která umožní maximalizovat úspěšnost v průběhu plnění projektu včetně komunikace a koordinace mezi partnery s možností využívání manuálů či případné osobní konzultace.

Druhá část projektů podporuje různé tipy vzdělávání, a to jak dětí, tak dospělých. Tyto projekty se mohou stát vhodným doplněním výuky a rozvíjet u jednotlivých věkových skupin nejen znalosti práce s výpočetní technikou a informacemi, ale zejména u dětí a mládeže podporovat kreativní přístup k výuce a získávání informací a jejich následné zpracování   a vyhodnocení.

 

Projekt určený především základním školám může být vhodným doplňkem výuky zeměpisu, dějepisu a nebo některého ze světových jazyků.  eMapps.comzískal finanční prostředky na svoji realizaci v rámci 6. rámcového programu pro rok 2002 – 2006. Zaměřuje se na vývoj interaktivních nástrojů, které umožní hrát hry na inovační mobilní platformě provozované na rozmanitých přístrojích a sítích, jež si mohou učitelé přizpůsobit, a tím je včlenit do výukového procesu. Cílem je naučit děti pracovat s přístroji, jako je digitální kamera, mobilní telefon, digitální fotoaparát či GPS nad rámec běžných uživatelských schopností. Výstupem bude živá dětská mapa Evropy a mobilní herní platforma.

 

Problematiku psychologie výuky a udržení pozornosti při výuce na počítači může usnadnit projekt AtGentive, na nějž byly získány finanční prostředky v rámci 6. rámcového programu pro roky 2002 – 2006. Cílem je zkoumat použití inteligentního průvodce („artificial agents“) pro podporu řízení pozornosti mladých nebo dospělých studentů ve vzdělávacím prostředí. Prakticky se tento projekt zabývá navrhováním adaptabilních agentů, kteří jsou schopni usměrňovat studenty v řízení jejich pozornosti ve vzdělávacím procesu. Výstupem budou dvě vzdělávací platformy – AtGentSchool a AtgentNet.

 

Další z projektů je zaměřen na vzdělávání pedagogů, kteří v dnešní době musí velmi flexibilně reagovat na vývoj informačních technologií a zahrnout tento způsob obohacení výuky do vzdělávání svých žáků. Program Efektivní uplatnění informačních technologií ve výuce – vzdělávání pro budoucnost navazuje na celosvětový program Intel  a pružně reaguje na blížící se školní vzdělávací programy. Kurz je rozdělen do deseti čtyřhodinových modulů, ve kterých se pedagogové seznámí s tím, jak při každodenní realizaci učebních plánů využívat informační technologie. Kurz je zaměřen na rozvoj školních vzdělávacích programů s využitím informačních technologií a na rozvoj klíčových kompetencí pedagogů, který vychází z národního programu rozvoje vzdělávání v České republice (Bílá kniha).  

Díky informačním technologiím se rozšířila možnost uplatnění handicapovaných lidí v každodenním životě a zvýšila se možnost jejich uplatnění v pracovním procesu. Program pro handicapované děti tak připravuje již nejmladší generaci na vzdělávání prostřednictvím informačních technologií. Integrace handicapovaných dětí do frontální výuky je projektem, jenž je realizován v rámci programu OP RLZ. Podporuje zlepšování podmínek a zvyšování příležitostí pro vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, je zaměřen především na pohybově handicapované děti, které docházejí do běžné školy a účastní se běžné výuky. Jedná se o implementaci a využití softwaru MultiMice. Jde o zcela nový systém, který může výrazně zlepšit kvalitu frontální výuky pomocí počítače a projektoru.

 

O organizující společnosti a občanských sdruženích

 

Cross Czech, a. s., je poradenská firma poskytující služby v oblasti přípravy mezinárodních, národních i regionálních projektů financovaných ze zdrojů Evropské unie a státních programů České republiky. Firma byla založena v roce 1992, v roce 2004 došlo k transformaci na akciovou společnost. Cross Czech, a. s., se podílí nejen na vývoji inovativních koncepcí a projektových záměrů, ale i na hledání možných zdrojů financování záměrů z různých oblastí (vzdělávání, kultura, rozvoj lidských zdrojů, podpora malého středního podnikání, informační technologie, životní prostředí a udržitelný rozvoj, národní a mezinárodní spolupráce ve vědě a výzkumu). Specialisté společnosti mají zkušenosti s přípravou a realizací projektů předstrukturálních fondů (PHARE, SAPARD), 5. a 6. rámcového programu, Culture 2000, eContentu a dalších finančních mechanismů a jsou schopni zajistit zpracování žádostí o poskytnutí dotace v rámci jednotlivých operačních programů ze strukturálních fondů EU a iniciativ EU.

 

Kontakt:

Španělská 4

120 00 Praha 2

tel.: 221 590 760

fax: 221 590 797

e-mail: info@crossczech.cz

www.crossczech.cz

Czech E-Learning Network je nepolitické humanitární sdružení, které působí v České republice. Zaměřuje se na sdružování fyzických a právnických osob, které podporují zejména distanční a elektronické metody vzdělávání. CELN je nevýdělečnou organizací a má statut právnické osoby.

Základním cílem sdružení CELN je rozvoj, podpora, prosazování, zavádění a využívání moderních informačních technologií, zejména v oblasti distančních a elektronických metod vzdělávání, a to jak u subjektů zabývajících se vzděláváním, výchovou mládeže a dospělých, tak i u orgánů státní správy a samosprávy.

K jejímu založení dala impuls společnost Cisco Systems, které občanské sdružení CELN provozuje Cisco Networking Academy – celosvětový program vzdělávání v oblasti sítí pro žáky středních a vysokých škol. V současné době v České republice probíhá na 46 školách s více než 2200 studenty. Důležitou součástí činnosti Síťové akademie Cisco je také její úspěšné zařazení vzdělávání v oblasti bezpečnosti, IP telefonie a bezdrátové komunikace, které vyučují většinou regionální akademie v Praze, Brně a Ostravě.

 

Kontakt:

José Martího 31

162 52 Praha 6

tel.:  220 172 375

fax: 220 172 368

www.celn.cz



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.