Zveme na výstavu Zmizelí sousedé – Pocta dětským obětem holocaustu

středa 15. února 2006 ·

Zveme třídní kolektivy a další zájemce na výstavu a lektorský výklad k výstavě Zmizelí sousedé – Pocta dětským obětem holocaustu. Tuto akci připravilo Informační centrum OSN a Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Výstava se koná ve vstupní hale Domu OSN na nám. Kinských 6, Praha 5, denně od 9 do 17 hodin. Zakončení výstavy bude 28.2.2006.

Projekt Zmizelí sousedé, díky němuž výstava vznikla, vybízí mladé lidi k pátrání po sousedech, kteří z jejich nejbližšího okolí zmizeli převážně v období 2. světové války. Projekt vznikl ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze pod záštitou Konference Fenomén holocaust v roce 1999 (Kancelář tehdejšího presidenta Václava Havla). Je metodickou inspirací, jak zpracovat období holocaustu v souladu s rámcovým vzdělávacím programem MŠMT na všech vzdělávacích úrovních do školního kurikula a zároveň výzvou k setkání s poslední generací svědků událostí holocaustu, zejména k vyhledání jeho obětí. Jako výstup z projektu vznikla výstava Zmizelí sousedé - Pocta dětským obětem holocaustu, která prezentuje práci studentů a žáků zapojených do pátrání po zmizelých Židech ve svém okolí. Výstava má podobu sedmi panelů z různých lokalit (České Budějovice, Telč, Plzeň, Litomyšl, Varnsdorf, Chotěboř. Více na www.zmizeli-sousede.cz nebo www.jewishmuseum.cz.

Součástí výstavy je lektorský výklad k problematice holocaustu, který zajišťuje odborný pracovník Židovského muzea v Praze.

Praktické informace pro návštěvníky a pedagogy:

- přijďte se skupinou zájemců nebo s třídním kolektivem na prohlídku výstavy

- každý pátek během února bude k dispozici zkušená lektorka Židovského muzea, paní Eva Kuželová, která zajistí pro studenty doprovodný program k výstavě. Nabízí se přednášky na téma:

* "Kdo jsou Židé: zvyky a tradice"
* "Dějiny Židů v Čechách a na Moravě"
* "Dějiny antisemitismu"
a dílna * "Hanin kufřík".

Přednášky jsou vhodnější pro studenty středních škol, dílna pro žáky 8.-9. tříd základních škol. Výklad trvá 30 – 90 minut (po dohodě) a je pro školy zdarma. Je nutné předem domluvit termín na níže uvedených kontaktech.

- Dům OSN najdete na nám. Kinských 6, zastávka tramvaje č. 6, 12, 20, 9 – Švandovo divadlo.

Kontakt:

Daniela Richterová
Informační centrum OSN
nám. Kinských 6, Praha 5
tel: 257 199 835, 607 650 623
email: library@osn.cz

Marie Zahradníková
Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze tel.: 224 814 926
email: marie.zahr@jewishmuseum.cz



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.