Zdeněk Ogrodník: Termín pro žádosti dotací SIPVZ 2006 vypršel

středa 22. února 2006 ·

Dne 15. 2. 2006 vypršel školám poslední termín pro podání žádosti o dotaci v rámci projektu SIPVZ na rok 2006. Odbor SIPVZ si tentokrát pospíšil a elektronický formulář uzavřel přesně o půlnoci. Spousta škol to „nestihla“. Někteří chybou vlastní, jiní chybou systému. Co bude dál?  

Informace vám nepřišly včas nebo snad vůbec? ICT koordinátor byl nemocný, na lyžařském kurzu nebo jen tomu prostě nerozumí? Nedostali jste se do systému a museli jste si nechat generovat nové heslo, které vám bylo zasláno až po uzávěrce? Máte smůlu! Úředník má opět navrch!

Historie

Do roku 2004 byly školám finance na projekt SIPVZ centrálně přidělovány, žádat se nemuselo. Zjevně neúsporný průběh projektu SIPVZ řízený ministerstvem školství do tohoto roku, kdy penězi se účelově mrhalo, je všeobecně znám. Viz rubrika SIPVZ zde na České škole.

V roce 2005 přichází ministerstvo se spoustou novinek. Definuje fakticky nedosažitelný ICT standard vybavenosti škol, kdy například škola se 600 žáky má mít v roce 2007 cca 60 „výkonných“ počítačů připojených k vysokorychlostnímu internetu, 8 dataprojektorů (či jiné zobrazovací techniky), vlastní internetové stránky, e-mailový systém a zabezpečený přístup k dokumentům z domova! ICT standard vzbuzuje na rtech ředitelů úsměv, není závazný pro školy ani pro jejich zřizovatele, kteří o něm většinou vůbec netuší. O dotaci na pokračování v projektu (školení učitelů, konektivita k internetu, nákup schváleného softwaru a hardwaru) musí školy písemně žádat. V rámci posílení byrokracie je třeba formulář nechat podepsat zřizovatelem a odeslat na příslušný krajský úřad. Podmínkou „získání“ dotace je vypracovaný tzv. ICT plán školy, vycházející z nezávazného ICT standardu vybavenosti od MŠMT. Zde se hodí připomenout, že ministerstvo přesně určí, na co která škola smí peníze použít. Například zelená škola s připojením k internetu od ČTc v rámci statní správy nesmí peníze použít ani na posílení připojení, ani na nákup hardwaru. Jinými slovy nesmí naplňovat svůj ICT plán z financí určených na projekt SIPVZ! Celá obstrukce s žádostí se tak stává absurdním divadlem, které stojí více než 40 milionů korun (viz například článek  Žádosti o dotace SIPVZ nutno podat do 15. února! Mnoho času nezbývá! ).

Současnost

Rok 2006 přináší další posílení úřední moci a mrhaní penězi. Formulář pro žádost o dotaci je vytvořen v elektronické podobě na internetu (http://is.e-gram.cz). K „bezpečnému“ přístupu do systému použije škola jako jméno a heslo její veřejně známé IČ. Před vyplněním formuláře musí doplnit údaje o škole a statutárním zástupci (zřejmě ho na ministerstvu neznají). Vlastní formulář pak považuji za pomstu úředníka všem poctivě pracujícím učitelům, ICT koordinátorům a ředitelům škol. Bezostyšně požaduje doplnění druhu školy, počet přepočtených dětí, žáků a studentů, vybavení školy v rámci první vlny SIPVZ či využití konektivity od ČTc. Nutno podotknout, že všechny výše jmenované údaje školy má samozřejmě ministerstvo k dispozici. Nemohu si pomoci, ale dle mého jsou výše požadované údaje zjevným balastem pro vyplnění prázdného místa na papíře. Vyplněný elektronický formulář na internetu musí totiž škola opět vytisknout, nechat podepsat nic netušícím zřizovatelem a papírovou poštou ho odeslat opět příslušnému krajskému úřadu. Dle odhadu Unie CZESHA, která stejně jako v minulosti supluje práci odboru SIPVZ v informovanosti škol o projektu (viz web www.skoly.info), se budou režijní náklady na systém podávání žádostí letos pohybovat kolem 55 – 60 milionů korun.

Nestihli jste

Závěrem bych se rád vrátil k otázce vyřčené na začátku mého článku. Ať je důvod nevyplnění obskurního a zjevně zbytečného elektronického formuláře žádosti o dotaci jakýkoliv, máte smůlu. Tedy zatím.

Jediným možným krokem je informovat o vaší situaci Unii CZESHA (na e-mailovou adresu info@skoly.info), která v současné době shromažďuje „neúspěchy“ škol při vyplňování žádosti a čekat. Dle dostupných informací totiž musí ministerstvo školství celou situaci nejdříve vyhodnotit, zvážit a rozhodnout o dalším postupu. Jednodušší a účelnější by sice bylo formulář jednoduše zapnout a uzávěrku prodloužit, ovšem o to tady zjevně nikomu nejde.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.