Program Škola pro udržitelný život podpoří životní prostředí v obcích - dnes uzávěrka

pondělí 20. února 2006 ·

Příspěvek až 70 000 korun mohou získat školy, které se do 20. února 2006 přihlásí do ekologického programu „Škola pro udržitelný život“, který už třetím rokem realizují Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy Sever. Posláním programu je vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojení veřejnosti do konkrétních akcí směřujících ke zlepšení životního prostředí. V desítkách českých měst a obcí tak mají díky zapojeným školám šanci zlepšit své životní prostředí.

Program Škola pro udržitelný život je realizován prostřednictvím škol fungujících jako iniciační centrum a prostřednictvím praktických malých místních projektů. Přihlásit se do něj mohou všechny školy v KrálovéhradeckémPardubickém krajive východní části Středočeského kraje (okresy Nymburk, Kolín a Kutná Hora), které chtějí spolupracovat s obcí, aktivními občany, místními iniciativami a dalšími partnery na realizaci projektů zlepšujících stav životního prostředí, vztahy mezi učiteli a žáky či mezi obcí, školou a veřejností.
V předchozích dvou letech vznikala na celkem 29 místech Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje dětská hřištěodpočinková místa, obnovily se historické památkyvýletní místa, bylo vytvořeno několik naučných stezek.
 
„Jen v roce 2005 se do projektu zapojilo 2513 osob, z toho 1975 žáků, 164 učitelů a dalších pracovníků školy, 374 rodičů a ostatních osob. Vydali jsme na 1129 propagačních materiálů, vyšly články a rozhovory v novinách a rozhlase, upravilo se 8549 m2 prostranství a 3266 metrů cest, nově bylo vysazeno 1289 stromů a keřů, nově instalováno či opraveno bylo 35 hracích prvků a 273 informačních tabulí,“ popisuje Michal Veselý z Nadace Partnerství.
 
Podařilo se také významně zpestřit výuku na školách. Projekt ZŠ Machov „Ať žije naše náměstí“ například zasáhl výrazně do všech vyučovacích předmětů – matematiky (plánky, návrhy, architektura), fyziky, informatiky, výtvarné výchovy, biologie (výběr rostlin, ozelenění prostoru), pracovního vyučování, českého jazyka (vyplňování dotazníků, komunikace s obecním úřadem, archivem, paní architektkou), do občanské výchovy, dějepisu (pátrání po historii náměstí) či rodinné výchovy (úprava dětského hřiště). Projekt Škola pro udržitelný život dal každému možnost uplatnit se podle svých schopností, být prospěšný, úspěšný, zažít neobvyklé situace, uvědomit si cenu a smysluplnost vlastního jednání.
 
Díky programu Škola pro udržitelný život orientují zúčastněné školy svoji výuku na potřeby skutečného života a do školních vzdělávacích programů zahrnují i rozvoj kompetencí potřebných pro řešení problémů současného světa. Obdobný projekt probíhá i v příhraniční oblasti Polska a ve Velké Británii.

Kontakt:

Karin Richterová, 495 580319, Středisko ekologické výchovy SEVER, sever-hk@ekologickavychova.cz  
Michal Veselý, Nadace Partnerství, 542 422 761, michal.vesely@ecn.cz  


press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.