Petra Vondrová: Inspirace body-artem

úterý 7. února 2006 ·

Lidské tělo a jeho části jsou pro děti předškolního věku neobvyklým výtvarným podkladem, nástrojem či materiálem. Prostřednictvím výtvarných akcí s lidským tělem se dítě lépe seznámí s různými částmi těla, rozvíjí vnímání vlastního těla prostřednictvím pohybů v různých prostředích - jednotlivě, ve dvojici, ve skupině.

Body-art je jedno z odvětví akčního umění a v překladu znamená tělové umění (body - angl. tělo, art - angl. umění). Jako vyjadřovací prostředek používá lidské tělo. Základem tohoto druhu umění je akce. Důležitější, než finální dílo, je průběh tvorby. Průběh tvorby umělec zaznamenává fotoaparátem nebo videokamerou. Často jako finální dílo nalezneme různé otisky částí lidského těla.

Termín tělové umění použil poprvé kritik W. Sharp v časopise Avalanche (Lavina) v roce 1970.

Někteří umělci nepracují v případě svých akcí s barvami vůbec, ale jen s pohyby částí těl - buď svých nebo lidského modelu. Poprvé vystavil sebe jako umělecké dílo T. Ulrichs v roce 1961. Prvky umění body-artu najdeme ale již v historii umění - například Leonardovy "živé obrazy", akce Duchampa nebo Dalího.

Mnoho umělců se tělovými akcemi zabývá po určitou dobu, jiní je realizují příležitostně s jinými pracemi v oboru malby či sochařství.

Kdo jsou hlavní představitelé body-artu?
Mezi nejznámější umělce body-artu se řadí Yves Klein nebo Uwe Poth, z českých umělců Rudolf Němec, Adriana Šimotová či Tomáš Ruller.

Doporučení:
Před výtvarnými činnostmi s dostatečným časovém předstihem shromaždujeme staré oblečení, boty, hadry. Pokud máme možnost, průběh akcí dokumentujeme fotoaparátem nebo videokamerou. Fotografie z akcí využijeme při instalaci výstavy děl. K činnostem a aktivitám je vhodnější tvorba venku v létě nebo na začátku podzimu, kdy je teplo. K tvorbě je vhodnější používat prstové barvy (například značky Koh-i-noor) než barvy temperové. Prstové barvy se snadněji smyjí.

Dílčí cíle:

  • hrát si s různými částmi lidského těla - rukama, nohama, hlavou …;

  • rozvíjet vnímání vlastního těla prostřednictvím pohybů těla;

  • seznámit se s atypickými výtvarnými nástroji - rukama, nohama, tělem;

  • seznámit se s různými uměleckými osobnostmi body-artu a jejich dílem.



Petra Vondrová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.