MŠMT: Přijímací řízení z hlediska genderu

středa 15. února 2006 ·

Projekt Genderové aspekty přechodu žáků mezi vzdělávacími stupni byl realizován Sociologickým ústavem Akademie věd České republiky v rámci programu Výzkum pro státní správu, který byl vyhlášen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Výzkumný projekt byl zahájen v květnu 2004 a zakončen v listopadu 2005.

Cílem bylo z genderového hlediska zkoumat přijímací řízení na jednotlivé stupně škol. Přijímací řízení bylo nahlíženo jak perspektivou studujících (tj. výběr další vzdělávací dráhy a zkušenosti s přijímacími zkouškami), tak i perspektivou škol (tj. forma a obsah přijímacího řízení).

Výzkum přinesl odpovědi zejména na následující otázky:

  1. Je přijímací řízení na školy zatíženo genderovými stereotypy? Pokud tomu tak je, jak se tyto stereotypy promítají do obsahu a formy přijímacího řízení?
  2. Liší se zkušenosti žáků/studentů a žákyň/studentek s přijímacím řízením a se vstupem do nového vzdělávacího stupně? Odrážejí se v těchto zkušenostech genderové stereotypy?
  3. Liší se představy a očekávání žáků/studentů a žákyň/studentek vůči volbě své další vzdělávací a pracovní dráhy? Pokud tomu tak je, jak konkrétně se liší?

Výzkumná pozornost se soustředila na pět základních přechodů mezi vzdělávacími stupni. Jednalo se o přechody mezi základní a střední školou; střední a vyšší odbornou či vysokou školou; bakalářským a magisterským/inženýrským stupněm studia; magisterským/ inženýrským a doktorským stupněm studia; doktorským studiem a akademickou pracovní dráhou.

Výzkumný projekt byl tvořen dvěma hlavními fázemi, a to zpracováním teoretické studie a samotnou realizací empirického výzkumu. Samotný výzkum využíval tři nástroje sběru dat: hloubkové rozhovory s představiteli/kami středních, vyšších odborných a vysokých škol (celkem 40 rozhovorů), hloubkové rozhovory se studujícími všech stupňů škol (celkem 115 rozhovorů) a dotazník pro žáky/ně posledních ročníků základní a středních škol (celkem 2648 žáků/yň).

Projekt byl úspěšně zakončen a schválen v oponentním řízení. Výstupy z tohoto výzkumu budou prezentovány v odborném tisku.

Kontakt:

Sociologický ústav Akademie věd České republiky, http://www.soc.cas.cz/

MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.