Josef Duhajský: Věda a zábava na Nově?

pátek 3. února 2006 ·

Za dobu existence televize Nova se mi stalo tento týden poprvé, abych ve škole doporučoval studentům ke zhlédnutí nějaký pořad této stanice. Pořadem, který jsem si dovolil dětem doporučit, byl Clever.

Zábavný pořad Clever, na který Nova koupila licenci a je inzerován jako měsíčník, byl na této stanici poprvé uveden v neděli 29. ledna večer. Na rozdíl od zkušenosti s TV Nova, kterou obvykle nejvíc zajímá sledovanost pořadu a ohání se jeho zábavností, mě zaujala především možnost využití tohoto pořadu ke „zpopularizování“ vědy a mého, mnoha dětmi bohužel neoblíbeného předmětu – fyziky.

Původně jsem k této nabídce televizního programu přistoupil tradičně skepticky s rozhodnutím, že se bez sledování této novinky obejdu. Pak jsem se rozhodl, že „to“ aspoň nahraju a nakonec jsem pořad sledoval přímo, protože mě napadlo, že by se mě v pondělí ve škole mohl někdo ptát na názor, a abych byl tedy v obraze.

Pořad uváděla Tereza Kostková a „vědec“ Milan Šteindler. Pozvaní hosté, „domácí“ Milan Zuna a desetibojař Tomáš Dvořák, tipovali výsledek pěti experimentů, které jim i divákům představil a následně i předvedl Milan Šteindler.

První experiment se týkal problému, proč namazaný chleba upadne ze stolu na zem vždy namazanou stranou; druhým experimentem byla soutěž raket z plastových nádob – tu vyhrála raketa na vodu Třetí problém kolegové fyzikové asi znají: nelze zvednout bankovku položenou na zemi  před vámi, pokud se postavíte zády těsně ke zdi a můžete se pouze předklonit a narovnat, aniž byste ukročili (pokusy s těžištěm jsou ve škole velmi vděčné – doporučuji se porozhlédnout po vhodných návodech). Čtvrtý pokus: co se stane, když do mikrovlnné trouby vložíte drátěnku a nafukovací balónek naplněný propan-butanem, měl asi nejefektnější rozuzlení

Pátý pokus odpověděl na otázku, jak za 15 minut co nejvíce zchladit láhev šampaňského. Pořad  nabídl i pokus pro diváky – pomocí „mobilů“ mohli tipovat jednu ze dvou možností, jak ze syrového vajíčka vyrobit „hopíka“.

Že si pořad pochválili na Nově, nepřekvapuje, ale velmi kladnou recenzi napsala i Mirka Spáčilová, takže snad nejsem sám, kdo byl překvapen tím, s jak jednoduchými prostředky se dá přitáhnout k televizorům tolik lidí a výsledek nemusí vypadat vůbec špatně. „Zábavnost“ šla vydržet a nakonec jsem byl i rád, že jsem tento pořad nahrál, protože pokus s výbuchem mikrovlnné trouby rozhodně nehodlám dětem předvádět ve skutečnosti, ale jeho předvedení na videu může být užitečné k varování dětí před tím, že některé pokusy mohou být velmi nebezpečné.

Nevím, zda mohu podlehnout optimismu po zhlédnutí prvního dílu tohoto měsíčníku, ale pokud by další díly vypadaly obdobně jako tento první, troufám si tento pořad doporučit i vám. Snad nám tento pořad přece jen pomůže i ve školách. Opět se však na závěr nemohu ubránit obvyklé učitelské poznámce: pokud budete s dětmi o tomto pořadu hovořit, nezapomeňte je upozornit, že pouhým sledováním tohoto měsíčníku se clever rozhodně nestanou.

(oba obrázky jsou z webových stránek TV Nova)



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.