Josef Duhajský: Sáhněte si na částice 2006

středa 15. února 2006 ·

Experimentů z částicové fyziky učitel fyziky na základní ani na střední škole žákům během vyučování asi moc nepředvede. Proto není na škodu odkázat případné zájemce o částicovou fyziku tam, kde jsou na tom s příslušným vybavením poněkud lépe. Během druhého ročníku akce Sáhněte si na částice si budou moci „středoškolští studenti (případně jejich pedagogové) vlastníma rukama osahat, co obnáší analýza srážkových experimentů ve fyzice částic“.

Akce Sáhněte si na částice probíhá letos už podruhé. Pokud byste se nejprve chtěli seznámit s tím, jak tato akce proběhla loni, podívejte se sem. Zde najdete program loňského ročníku, záznam dvou přednášek v PowerPointu (Jiřího Rameše o standardním modelu a Jiřího Dolejšího o částicových experimentech) a výsledky zpracování experimentálních dat.

Informace o letošní akci Sáhněte si na částice najdete zde. Letošní ročník začne 7. března 2006 ve Fyzikálním ústavu AV ČR, pokračovat bude 8. března a v případě většího zájmu i 9. března 2006 v Ústavu částicové a jaderné fyziky v areálu MFF UK v Praze – Tróji. Zájemci se mají hlásit e-mailem na adresu Jiri.Dolejsi@mff.cuni.cz.

Zájemců o částicovou fyziku asi na školách moc nebude (soudě nejen podle deseti zájemců na loňské akci). Možná však byla malá účast na loňské akci způsobena i tím, že Praha není pro všechny zájemce dostatečně blízko. Proto si vám dovolím nabídnout ještě pár odkazů, které se týkají popularizace nejen částicové fyziky, které byste mohli využít rovnou ve škole.

Na webových stránkách Fyzikálního ústavu AV ČR by pro vás mohla být zajímavá Brána pro veřejnost. S tématy zde popsanými byste mohli vaše žáky zaujmout. Nejen ohrádka pro elektrony vypadá na první pohled zajímavě:

Pokud se zajímáte o fyziku částic, doporučuji začít hledat informace na webových stránkách Fyzika částic v České republice. Zajímavých odkazů je tu celá řadu, o čemž se můžete snadno přesvědčit. Já uvedu jen Dobrodružství s částicemi, což je materiál, který jsem doporučoval už několikrát a o němž se domnívám, že je odborně „snesitelný“ i pro děti ze základní školy a mohl by pro ně být i dostatečně přitažlivý. Pokud učíte na základní škole a částicové fyzice se zatím vyhýbáte, třeba vás přesvědčí změnit názor i několik kapitol o fyzice jader a částic ze 4. dílu cyklu učebnic Fyzika kolem nás.

Mnoho odkazů souvisejících s popularizací částicové fyziky najdete na stránkách Jiřího Dolejšího, což s ohledem na to, kde se mají hlásit zájemci o akci Sáhněte si na částice (viz výše), není zas tak překvapivé. Najdete zde množství různých odkazů, a dokonce návrh rámcových vzdělávacích programů pro střední odborné školy, kde fyzika nehraje prim, což by pro některé z vás mohlo být v současné době dost inspirující. Ze stránek autora je navíc zřejmé, že o fyzice toho hodně ví.

Podívejte se, co nabízí popularizace na stránkách Ústavu částicové a jaderné fyziky. Na stránkách Jiřího Chýly najdete několik článků, přednášek a prezentací i v češtině. Podívejte se, jak Heuréka jela do CERNu, a neměl bych zapomenout na částicovou a jadernou fyziku na Fyzwebu.

A to by snad mohlo pro tentokrát i stačit. Přeji vám příjemnou zábavu s částicemi.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.