Jan Wagner: Vyzkoušejte si konečně pořádný redakční systém zdarma 3.

pondělí 20. února 2006 ·

Po deseti měsících se vracíme k oblíbenému systému pro správu obsahu s názvem Plone. Dnes se podíváme na řadu výukových filmů pro začátečníky, které jim umožní rychleji proniknout do tajů základní přípravy nového portálu, vytvořeného s tímto "kanónem". A věřte tomu, že portálů využívajících Plone vzniká hodně, a rovněž jsou dostupné i levné webhostingy právě pro toto řešení.

V první článku o Plone jsme informovali o možnosti si na adrese www.objectis.net zdarma vyzkoušet kvalitní systém pro správu obsahu, který úspěšně prošel výběrem pro rakouské školství, tedy systém Plone. Systém Plone je stejně jako aplikační server Zope, nad kterým je vybudován, napsán v jazyce Python, jenž je oblíben pro vysokou produktivitu programátorské práce. Pro Plone i Zope existuje celá řada modulů řešící nejrůznější oblasti, pro školství je vhodný systém pro řízení výuky EduPlone. Řada modulů je k dispozici i na zmíněném pro obsluhu jednoduchém ale prostorově omezeném hostingu. Samotné Plone se stále vyvíjí a dnes je k dispozici ke stažení již verze 2.1.2 a vývojová alfa verze 2.5. Přibývají i nejrůznější moduly, takže v portálovém řešení s Plone bez problémů rozběhnete například weblogy, bazary, obchod s realitami, zprostředkovatelnu práce, kvízy, výzkumy, diskusní fóra, chat, poštovní úřad a nesmíme zapomenout ani na systém pro řízení výuky eduplone (ten bohužel nyní stagnuje).

Plone je podporováno i v České republice, kde se jeho komunita uživatelů rozrůstá i na ZŠ a SŠ. Zde je přehled důležitých stránek s návody a pomocí začínajícím uživatelům:

Video návody jsou pochopitelně asi nejnázornější, jejich slovenská verze v kombinaci s českou dokumentací Plone na serveru Surecase.org by měla být pro začátečníky dostatečná.

V minulém článku jsme se zmiňovali o verzi Plone pro operační systémy MS Windows, kterou můžete snadno a rychlo provozovat i na lokálním počítači. Přiznejme si ale, že Zope i Plone mají poněkud vyšší nároky na operační paměť i výkon počítače. Vhodnější alternativou je určitě profesionální hosting Plone, který je nyní již dostupný za minimální měsíční poplatky. Spektrum nabídky hostingu Plone začíná podle krátkého průzkumu nabídek několika poskytovatelů na zhruba 200 Kč měsíčně bez DPH s omezením datového prostoru na 500 MB a končí na 2000 Kč za dedikovaný Zope server bez omezení datového prostoru i přenosu dat. Musíme si ale uvědomit, že i při nejlevnějším řešení získává zákazník plnohodnotný a robustní redakční systém s širokou škálou možností využití.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.