Jan Wagner: Repasované počítače v roce 2006: levná alternativa pro každou školu a její kritika 2.

pondělí 6. února 2006 ·

K předchozím článkům o repasovaných počítačích se rozpoutala rozsáhlá diskuse o možnostech a vhodnosti pro použití v základních a středních školách. Jako nevýhodou tohoto řešení byly uváděny argumenty o nespolehlivosti, malém výkonu, nedostupnosti ovladačů nebo i vyšší ceně. Pokusím se ještě jednou vyvrátit některé omyly a oblíbené, ale nepříliš validní, argumenty.

Nespolehlivost repasovaných počítačů se dle různých zdrojů vyskytuje u 3-10 procent prodaných kusů. Zde se zpravidla projeví serióznost prodejců, kterou zjistíme nejlépe dle referencí, a také jejich zkušenost a velikost. Zavedená firma s prodejem stovek nebo tisíců repasovaných strojů nemá pochopitelně v záruční době zájem na ztrátě času hledáním závad a vymění při reklamaci zpravidla kus za kus. K tomu jim dopomáhá i kvalitní diagnostika u značkových počítačů a především zázemí pro testování většího množství počítačů. Malý prodejce, který prodává repasované počítače příležitostně, nemá obvykle ani zkušenosti a ani zázemí nebo stroj k výměně. Musím ještě připomenout, že většina dnes nabízených repasovaných počítačů pochází z velkých společností, kde byly vyměněny za nové v dnes obvyklém cyklu. Nejde tedy o vyřazené vadné kusy. A provoz u velkých společností je obvykle spojen i se slušným nebo špičkovým servisem. Stav některých takovýchto počítačů nebo monitorů je proto víc než dobrý.

Počítače staré 3-5 let mají pochopitelně nižší výkon než aktuální stroje. V nabídce jsou dnes obvykle značkové počítače pro kancelářský provoz většinou s integrovanou grafikou na základní desce, někdy jde o samostatný grafický chip a videopaměť, u novějších řad jde většinou o chipsety Intel 810/815 s integrovaným grafickým jádrem AGP 2x s označením Intel 742/4, které využívají sdílenou grafickou paměť, většinou s cache videopamětí. Chipset Intel 815 má u některých strojů i AGP 4x slot. Integrovaná grafika má dostatečný výkon pro kancelářské, pro 2D i 3D aplikace i pro přehrávání DVD (podívejte se třeba na test na serveru Svět Hardware). Výhodou chipsetů Intel 810 je možnost použití pamětí SDRAM PC66 i PC100, u 815 i PC133, oba chipsety mají integrováno i audio AC-97. Počítače lze osadit až 512 MB SDRAM. U některých značek jsou používány konkurenční chipsety VIA PM133 s integrovanou grafikou S3 Savage 4 AGP 4x a někdy i s AGP 4x slotem. Pokud má PC sdílenou grafickou paměť, 128MB SDRAM pro provoz MS Windows XP nemusí stačit, je tedy vhodnější použití MS Windows 2000 nebo její zvětšení alespoň na 160-192 MB.

Výkon obvykle dodávaných procesorů Intel Pentium III pro zmíněnou kategorii počítačů je zpravidla pro školské použití dostatečný. Pokud zakoupíte verzi 1 GHz, výkon procesoru je v řadě benchmarků (aplikací pro porovnání výkonu) odpovídající procesorům Intel Celeron/Pentium 4 s frekvencí o polovinu vyšší. Pokud se chcete podívat na skutečně rozsáhlý srovnávací test výkonu procesorů, doporučuji na Toms Hardware The Mother of All CPU Charts, kde naleznete například i zajímavé výsledky v testu s komprimací pomocí Winrar 3.40: výkon testovací sestavy s Intel Pentium III 1 GHz je výrazně vyšší než s Intel Celeron 2,6 GHz (!!!) nebo Intel Pentium 4 1,7 GHz. Faktorů pro výkon počítače v konkrétní aplikaci je totiž mnohem více. Přiznejme si ale, že slabinou dnes nabízených repasovaných značkových počítačů je grafika, zvláště u strojů, kde není slot AGP a je možné výkon vylepšit pouze grafickými kartami PCI. Těch je na trhu nedostatek a mají nižší výkon.

Dostupnost ovladačů pro značkové stroje je velmi dobrá, stačí se podívat na stránky podpory například HP nebo Dell. Ovladače, manuály, obslužný software je dobře přístupné a nalezení správného netrvá nijak dlouho. Pokud třeba na počítači Dell máte takzvaný Service Tag, čili etiketu s servisním číslem, stačí skutečně jen pár klepnutí myší. Manuály jsou obvykle ve formátu PDF nebo i on-line v HTML. Pokud kupujete repasovaný počítač s OEM licencí MS Windows, někteří prodejci OS ho nainstalují včetně aktuálních záplat a ovladače nahrají do samostatné složky (disky se po testech klonují), někteří dokonce dodávají CD s ovladači za mírný poplatek. Je tedy jasné, jaký dodavatel je pro školu vhodný a který ne.

Cena „nejnovějších“ značkových repasovaných počítačů je obvykle shora limitována cenou nejlevnějších no-name PC, takže nejdražší značkové repasované počítače s procesorem Intel Pentium 4 1,7 GHz, 256 MB RAM a 40GB pevným diskem se mohou prodávat za cenu blízkou neznačkovému novému PC s Intel Celeron D s frekvencí o polovinu vyšší, 512 MB RAM a 80 GB diskem. Pozorně si ale prohlédněte případně obě nabídky, zda je započtena DPH, jaké příslušenství je v ceně, zda je v ceně OEM licence OS a pokud se vyznáte v hardware i osazení jednotlivými komponentami. Někdy pak je srovnání nutné korigovat. Pro kategorii značkových repasovaných počítačů s Intel Pentium III 1 GHz, které se nyní prodávají i s OEM licencí MS Windows 2000 Professional, ale asi konkurenci nenajdete.

Samostatnou kapitolou je pak využití značkových repasovaných počítačů nižší třídy jako tenkých nebo i tlustých klientů. Řada dodavatelů dodává PC kategorie Intel Pentium III 500-667 MHz za ceny hluboko pod 1000 Kč (často se dají sehnat i bez disku nebo bez mechaniky CD-ROM). Pokud takto ušetřené peníze investujete do výkonného serveru nebo serverů, budete možná překvapeni dostupným výkonem a snadnou správou. Ale i na toto téma jsme již  několikrát psali .



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.