Jan Wagner: Neřízené eLearningové kurzy zdarma: operační systém a kancelářské balíky

úterý 28. února 2006 ·

Portál veřejné správy od počátku letošního ledna nabízí zdarma pro veřejnost nepříliš povedené a pro předpokládanou cílovou skupinu nevhodné eLearningové kurzy většinou s obsahem na bázi testů ECDL. Na řadě serverů ale existují další veřejně přístupné kurzy o operačních systémech a kancelářských balících, často vytvořené za nemalé veřejné prostředky. Jsou použitelné i pro naše školy?

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy svůj Školský vzdělávací a informační portál (ŠVIP) buduje již pět let a spolu s jím řízenými organizacemi participuje na obsahu Portálu veřejné správy. Volba varianty on-line eLearningových kurzů je jistě při stále zvyšující penetraci vysokorychlostního připojení i u nás nejlepší variantou. Školy jsou až na několik výjimek k Internetu připojené, většina z nich ale má stále velmi omezenou kapacitu linek. Bohužel jen velmi málo škol provozuje nebo je schopno provozovat některý systém pro řízení výuky a má k dispozici vhodný výukový obsah a pokud ho má, nerada ho zveřejní. Občas se ale objeví výjimky.

Podařilo se mi nalézt následující eLearningové kurzy bez účasti takzvaného tutora, věřím ale že jich je více:

Protože jde o značně odlišné a obtížně srovnatelné projekty, můžeme se pokusit jen o stručné porovnání a vyhodnocení některých základních kritérií. Poslední z vyjmenovaných není zatím ani možné hodnotit. K jednotlivým kurzům uvedu několik poznámek v bodech (pokusím se vypíchnout jejich některé klady a zápory) a na závěr se pokusím o celkové zhodnocení.

BATCOS

Kurzy ovládání počítače a jednotlivých aplikací jsou jen malou částí tohoto projektu, který byl realizován ve spolupráci ZČU a dvou zahraničních univerzit v rámci grantu z prostředků EU. Díky širokému záběru a způsobu financování (náklady byly řádově větší) se od ostatních projektů výrazně odlišuje.

  • Pokrývá většinu oblastí využití ICT: kancelářský balík, groupware, internetové služby, podnikové aplikace.

  • Kurzy zastarávají (doba vzniku 2002-3) a nejsou aktualizovány, což je při vynaložených nákladech nepochopitelné.

  • Kurzy nejsou k dispozici on-line, k dispozici je jen on-line demo a verze na CD-ROM.

  • Přes orientaci na produkty Microsoft je vidět snaha o obecnost.

  • Animace ilustrující ovládání jsou ve formátech Macromedia Flash nebo AVI.

  • Funguje v běžných prohlížečích s nutností plug-in pro Flash.

Informatika A v příkladech

Tyto kursy jsou jen studijní oporou pro studenty vysoké školy, nejsou zatím úplné, ale jsou aktuální.

  • Kurz ovládání MS Word je asi ze všech hodnocených nejlepší: kvalitní animace, namluvení i didaktické principy.

  • Kromě výukových textů a animací jsou k dispozici i cvičné soubory.

  • Funguje v běžných prohlížečích s nutností plug-in pro Flash.

Microsoft Office Online

Jde o postupně budovaný systém podpory se snahou o obecné použití ve všech verzích konkrétních produktů.

  • Nejde o systematické kurzy, jde jen o lekce ke konkrétní problematice,

  • Přes absenci animace či namluvení jsou některé lekce bezkonkurenční.

  • Funguje pouze v MS Internet Explorer.

  • Součástí jsou i jednoduché autotesty.

Open Office - textový editor

Jde o převod učebnice Pavla Roubala do prostředí eLearningového systému Moodle, kde je využíván lektory školení SIPVZ.

  • Kurz má nejlepší přístup k uvedení do problematiky textového editoru, tedy zmínkou o písmu, typografii a prací se styly.

  • Týká se pouze jedné kategorie aplikací, ostatní nejsou veřejně přístupné.

Vzdělávací portál Olomouckého kraje

Jde o nákladný projekt, hrazený z prostředků SIPVZ, kde šlo primárně o vybavení participujících škol hardware.

  • Kurzy jsou vytvořeny ve formátu WebHelp pomocí produktů RoboHelp (dříve Macromedia, nyní Adobe), korektně pracují jen v MS Internet Exploreru.

  • Jsou k dispozici dvě verze pro Office 2000 a Office XP.

  • Jde více méně jen o zkopírovanou nápovědu aplikací bez jakéhokoli didaktického záměru.

  • Doplňkem jsou primitivní a podivně fungující testy s minimální vypovídací hodnotou.

Produkty společnosti Microsoft jsou sice považovány za de facto standard, přesto z didaktického hlediska není vhodné vyučovat jen ovládání jedné konkrétní aplikace, ale je vhodné nejprve naučit základní obecné principy. V tomto bodě většina produktů nevyhovuje. Původ a způsob vzniku ovlivňují kvalitu kurzů, ruka zkušených didaktiků je vidět jak v projektu BATCOS, tak v kurzu Informatika A v příkladech i ve studijním materiálu Pavla Roubala OpenOffice.org.

Nabídka eLearningových kurzů na Portálu veřejné správy pro veřejnost je ze strany MI ČR teoreticky správným krokem stejně jako záměr SIPVZ na vybudování původně jen Vzdělávacího portálu. Podpora projektů z finančních zdrojů EU nebo SIPVZ je také teoreticky bez chybičky. Je ale otázkou, zda reálná kvalita portálů a některých následně zdarma nabízených kurzů záměry nedegraduje. Pokud budou mít uživatelé pocit, že jim kurzy mnoho nedávají, a o tom jsem bohužel u některých přesvědčen, může být dopad spíše kontraproduktivní. Řešením je podpora tvůrců kvalitních kurzů a zřejmě i jejich otevření. Zkušenosti s vývojem Open Source Software se podle mého názoru dají i zde aplikovat. Jen k tomu musí najít odbor SIPVZ a další odvahu.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.