Jan Wagner: Informace Ministerstva informatiky ČR o P2C: katalog je k dispozici ke stažení,, ale je více méně k ničemu

pátek 24. února 2006 ·

Minulý týden zveřejnilo Ministerstva informatiky ČR článek „Informace o P2C k problematice Informatizace škol a SIPVZ“ a dalo k dispozici ke stažení příslušný Katalogový list B.8.1 KI ISVS, na který odkazuje metodický pokyn odboru SIPVZ MŠMT. Zdá se, že se teprve nyní ministerstva dohadují…

Problematice připojení škol prostřednictvím intranetu veřejné správy, který provozuje Český Telecom, jsme se věnovali několikrát, naposledy v článcích  ICT standard: jde o pokus narušení hospodářské soutěže?  a  Dotace na ICT standard: co komu udělaly malé zelené školy?!  V diskuzi se opakovaně objevují dotazy na v ICT standardu zmíněném připojení P2C. Takže citujme MI ČR:

Vzhledem k opakujícím se dotazům na „standard“ P2C, který je uveden v oficiálních materiálech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo informatiky sděluje následující:

  1. P2C je jedna ze služeb, které poskytuje Český Telecom veřejné správě a technicky není možné, aby obdobnou službu poskytoval někdo jiný. Nejedná se tedy o Katalogový list MIČR nebo o nějaký standard MIČR.

  2. Rozvojový program MŠMT Č.j. 31 552/2005-551 o "standardu" P2C nehovoří vůbec, a Metodický pokyn Č.j. 30 799/2005-551 uvádí jako standard produkt P2C a jeho parametry. V rámci KIVS je nabízena služba P2C (nikoliv produkt), která však má jiné parametry (nejedná se o přístup na internet, ale do sítě GovNet, služba je omezena pouze na technologii xDSL, existuje i její varianta na ISDN s rychlostí 64/64 kbps, neposkytuje veřejnou IP adresu, atd.). K dnešnímu datu je služba P2C nabízena do konce Rámcové smlouvy s Českým Telecomem, tedy do 22. 10. 2006. Parametry jsou uvedeny v přiloženém katalogovém listu.

  3. Pro školy je stanoven jako standard produkt P2C, jehož základní parametry jsou uvedeny v následující tabulce:

  • služba Hodnota

  • rychlost 512/128 a 1024/256

  • agregace Nejvýše 1:10

  • veřejné IP adresy ANO

  • neomezený přístup na internet ANO

  • oddělení VLAN (pedagog, žák) ANO

  • QoS (vzdálená správa) ANO

  • filtrace obsahu ANO

  • antispam ANO

  • antivir ANO

Dokumenty ke stažení:

První bod vyvolává nepříjemné mrazení v zádech a druhý ještě větší, položme si několik otázek:

  1. Jak může odbor SIPVZ MŠMT vyžadovat po školách, aby jako standard užívaly službu, kterou dle MI ČR nemůže nikdo jiný než Český Telecom poskytovat?!

  2. Jak může odbor SIPVZ MŠMT vyžadovat po školách, aby jako standard užívaly službu, která bude dle MI ČR poskytována jen do 22. 10. 2006?!

  3. Jak může odbor SIPVZ MŠMT vyžadovat po školách, aby podle metodického pokynu č.j. 30 799/2005-55 jako standard užívaly službu P2C, která má jiné parametry než je uvedeno v příslušném katalogovém listu?

  4. Jak může odbor SIPVZ MŠMT vyžadovat po školách splnění parametrů dle příslušného katalogového listu, který ani nepublikuje a evidentně ani nezná?!  Není text metodického pokynu: „Podrobnější informace o katalogových listech jsou zveřejněny na stránkách www.micr.cz v části Informační systémy veřejné správy.“ víc než zavádějící?

  5. Jak může odbor SIPVZ MŠMT hradit připojení škol za cenu až několikrát vyšší, než je tržní cena?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.