Jan Wagner: Repasované počítače v roce 2006: levná alternativa pro každou školu?

pondělí 23. ledna 2006 ·

Trh s repasovanými počítači je vzhledem k rostoucímu trhu s novými osobními počítači také stále rostoucí. Uživatelé z firemního sektoru se při nákupu nové techniky zpravidla staré zbavují a navíc o ve velkých firmách používané kancelářské počítače není ve vyspělých zemích v domácnostech už dávno zájem. Repasované počítače tedy ve velkém směřují do méně vyspělých či rozvojových zemí, včetně zemí východní Evropy, a také do škol celého světa.

Nejprve si ujasněme situaci na trhu, většina počítačů dnes prodávaných ve světě je takzvaných značkových a k tomu je tato většina vyráběna několika výrobci, které je možné spočítat na prstech jedné ruky: Dell, HP Compaq, IBM, Fujitsu Siemens… Část počítačů putuje zpět k výrobcům a část „zpracují“ specializované firmy. Cyklus obměny počítačů se průběžně zkracoval a nyní se ustálil v rozmezí 3-4 let, takže i na český trh nyní putují počítače s rokem výroby 2001-2002. Pokles cen LCD displayů v posledních dvou letech způsobil i masivní odprodej donedávna drahých a energeticky náročných CRT monitorů s úhlopříčkou 19“-21“. Kvalitní „čtyřletou“ sestavu lze tak získat jen za zlomek její pořizovací ceny v roce výroby.

Jak vypadají tyto „čtyřleté“ počítače? Jsou obvykle s procesory Intel Pentium III 733-1000 MHz nebo i staršími Pentium 4 1,3-1,7 GHz, ale objevují se už i výkonnější kousky. Operační paměť je zpravidla 128-256 MB DIMM SDRAM, pevné disky mají kapacitu 10-40 GB a běžnou výbavou jsou mechaniky FD a CD-ROM. Poměrně velká část těchto počítačů je ve skříních slim desktop s malými rozměry, starší slim desktop počítače jsou dokonce někdy díky nedostatku místa ve skříni i se slim mechanikami CD-ROM, určenými i pro notebooky. Skříně slim desktop mají omezenou možnost rozšíření konfigurace, jsou tu zpravidla jen dva rozšiřující sloty PCI a dva sloty pro paměti DIMM. Další disk nebo jinou mechaniku už do skříně nezabudujete, ale to není nutné. Značkové kancelářské počítače mají zpravidla všechny potřebné komponenty na základní desce: je tu grafický chip i grafická paměť (zpravidla ATI s 4-8 MB RAM, novější typy s chipsety Intel 810/815 mají grafickou paměť i sdílenou), Ethernet 10/100 Mbps i zvukový subsystém, často i s „hrajícím“ reproduktorem uvnitř skříně. Výkonnostně jsou tyto počítače zpravidla na úrovni počítačů z projektu Internet do škol, často i na úrovni vyšší, „výbava“ je samozřejmě díky mechanikám lepší.

Většina repasovaných počítačů s výše uvedenými parametry za sebou má pravidelný denní provoz a obvykle také pravidelný servis a údržbu (to znamená, že někde jsou i novější komponenty). Záruční doba byla u těchto počítačů obvykle 2-3 roky, jejich životnost se na základě zkušeností s předchozími generacemi dá odhadnout na 6-8 let i více. Například podle mé zkušenosti osmiletým značkovým počítačům třídy Pentium MMX, které se stále ještě ve školách udržují při životě, začaly „masově“ odcházet pevné disky v minulém roce. Je potřeba upozornit na to, že repasovaný značkový počítač je něco diametrálně odlišného od letitého „skládaného“ počítače, který se občas do škol dostal jako sponzorský dar od menšího podnikatele. Zde šlo často o doslova danajské dary, které se daly udržet v provozu jen s vypětím sil správce sítě. Repasovaný značkový počítač je běžná komodita s rozsáhlým trhem, kde dodavatel poskytuje běžně roční záruku a reklamace jsou zpravidla kus za kus. Značkové počítače se také obvykle snáze udržují, například demontáž komponent je často možná i bez použití šroubováku.

Jak se k repasovaným počítačům nejlépe dostanete? V podstatě máte následující možnosti:

  1. Koupě u dovozce či ve velkoobchodu, které naleznete zpravidla v krajských městech.

  2. Koupě u maloobchodníka v regionu.

  3. Koupí od předchozího uživatele (zde doporučuji především finanční ústavy či velké firmy).

  4. Jako dar.

Výhodné je nakupovat větší množství identických počítačů, to ulehčí například práci s operačním systémem a ovladači i možnost koupě záložního stroje. V prvních dvou případech získáte určitě alespoň základní podporu prodejce, ve třetím se dá očekávat u některých finančních institucí nízká nebo jen symbolická cena, počítače jsou ale o rok či dva starší než jsou nabízeny ve velkoobchodech. V posledním případě sice platí, darovanému koni na zuby nehleď, ale pokud jde o jedinečný neznačkový počítač, je možná lépe ho použít na díly nebo prodat a koupit značkový.

Jaké jsou dnes ceny? Počítače třídy Intel Pentium III/4 jsem nalezl na několika serverech několika větších prodejců za následující maloobchodní ceny s DPH:

  • Compaq Deskpro EP desktop/tower 550MHz, 128MB, 4,3-6,4 GB HDD, CD-ROM za 1775 Kč

  • HP Vectra VL8i 650MHz, 128MB, 8,5 GB HDD, slim CD-ROM za 1900 Kč

  • Compaq Deskpro EP desktop/tower 733MHz, 128MB, 10 GB HDD, CD-ROM za 2300 Kč

  • Dell Optiplex GX115 866MHz, 128MB, 10 GB HDD, slim CD-ROM za 2500 Kč

  • Dell Optiplex GX110 933MHz, 128MB, 10 GB HDD, CD-ROM za 2900 Kč

  • HP Vectra VL400 933MHz, 128MB, 10 GB HDD, slim CD-ROM za 3200 Kč

  • IBM NetVista 1 GHz, 256MB, 20 GB HDD, CD-ROM, grafika s 16MB VDRAM za 4300 Kč

  • Compaq EVO D5D 1,7 GHz, 256MB, 20GB HDD, CD za 6400 Kč

  • IBM NetVista 1,8 GHz, 256MB, 40 GB HDD, CD-ROM za 7500 Kč

Značkové počítače třídy Pentium III/4 s frekvencí od 733 MHz jsou již zpravidla s OEM licencí MS Windows 98/NT4/2000 Professional, pro legální používání je ale nutné uvedení operačního systému na faktuře. Někteří prodejci dodávají počítače s instalovaným OS včetně jeho aktualizací a ovladačů, někde je možné získat za příplatek i CD s ovladači. U dražších typů repasovaných počítačů je již obvykle v ceně klávesnice a myš. Někteří dodavatelé pak dodávají i kompletní sestavy s monitory, dokonce jsou i zvýhodněné kompletní sady počítačů do učebny za zvýhodněnou cenu. Nalezl jsem například nabídku deseti počítačů Compaq Deskpro EP 733MHz, 128MB, 10 GB HDD, CD-ROM, s 17“ monitorem Compaq, klávesnicí a myší za necelých 33000 Kč. Monitory s úhlopříčkou 17“ jsou nabízeny za ceny zhruba 1100-1700 Kč, 19“ za 2000-2800 Kč a 21“ 2300-4000 Kč.

Na co je třeba si dávat pozor? Doporučuji nakupovat u větších prodejců nejlépe s kamennou prodejnou, kromě předvedení a alespoň základní kontroly vyžadujte jasně stanovené záruční a reklamační podmínky, vyžadujte předinstalovaný operační systém a jeho uvedení na faktuře. Solidní prodejce uvede na dodacím listu podrobnou specifikaci typu i výrobní čísla počítače, někdy i některých komponent. Jako signál pro zvýšenou pozornost berte například prach uvnitř počítačů, nemožnost rozšíření konfigurace nebo dodávky většího množství identických počítačů. Podezřelé je i neuvedení ekologického poplatku za likvidaci.

Pokud máte k dispozici jen omezené prostředky a i výše uvedené ceny vás od nákupu odradí nebo pokud se chcete realizovat v udržování provozuschopnosti či experimentováním, dají se sehnat i mnohem levnější počítače. Na monitorech už není asi možno ušetřit, pokud vám někdo nabídne 17“ monitor za cenu hluboko pod tisícem korun, kvalita asi nebude valná a oči dětí či pedagogů bych takto neohrožoval. Občas se objeví výprodejové počítače, zpravidla s parametry nižšími než ve výše uvedeném přehledu nebo bez mechaniky CD-ROM či bez pevného disku. Může jít ale i o raritní počítače s omezenou možností rozšíření jako je například Compaq iPaq nebo také o prodej netestovaných počítačů doslova přímo z palety. Takové počítače můžete použít i jako levné fat či thin klienty nebo jako zdroj náhradních dílů, ceny se u nich pohybují i od 150 do 1200 Kč.

Ceny repasovaných počítačů shora limitují ceny nových počítačů, které jsou zpravidla výkonnější. Operační paměť 256 MB je dnes u nových počítačů minimem, stejně jako pevné disky 80 GB. Nezapomeňte ale k ceně nových počítačů připočítat cenu operačního systému, pokud chcete používat MS Windows. Nedejte se ošálit „výhodnou“ nabídkou levnějších MS Windows XP Home Edition, které jsou pro školní použití nevhodné. A na argument o nutnosti provozu novějších MS Windows XP snad nemá smysl ani odpovídat. Nehledě na to, že běží i na většině repasovaných počítačů s 256 MB RAM…



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.