Třetina školáků v České republice před odchodem do školy nesnídá a do 9 hodin dopoledne nic nesní ani nevypije. Někdy se nasvačí 18 %, nikdy nesvačí 5 % dětí. Každé druhé dítě má ke svačině nějakou sladkost, zeleninu však pouhých 9 % dětí. Sycené nápoje kolového typu pije 40 % školáků, celozrnné pečivo nebo chléb mají ke svačině pouhá 3 % dětí. To jsou některá z neradostných zjištění celorepublikového průzkumu společnosti Unilever, který proběhl v září a říjnu 2005 na čtrnácti náhodně vybraných základních školách mezi více jak 650 dětmi druhých a šestých tříd.
„Strava a zdravotní stav jedince spolu úzce souvisejí,“ říká MUDr. Moravcová, dětská obezitoložka a endokrinoložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN v Praze. „Poruchy růstu, oslabení imunitního systému, zvýšená nemocnost či alergie, chronický únavový syndrom, obezita nebo mentální anorexie – to vše s sebou může jednotvárná
a nevyvážená strava přinést,“ pokračuje MUDr. Moravcová. Dramaticky roste počet dětí s nadváhou či obezitou. „Obézní děti jsou do značné míry vyřazeny z kolektivu vrstevníků, mívají nízké sebevědomí, trpí poruchami motivace a své trápení léčí útěkem k lednici či počítači. Začarovaný kruh se uzavírá,“ dodala MUDr. Moravcová. Opačný extrém – mentální anorexie, tj. odmítání jídla a chorobný strach z tloušťky – je dnes diagnostikovaná už
i u předškolních dětí. Dle šetření se 16 % děvčat 6. tříd zajímá o zásady zdravé životosprávy, protože chtějí zhubnout. Avšak neuvážené diety s nízkým obsahem tuků, zejména rostlinných, mohou vést k problémům spojeným s nedostatkem vitaminů A, D a E rozpustných v tucích. Zejména u vitaminu E se nedostatky projeví až s odstupem let a mohou vyústit například v poruchy reprodukční funkce.
V dětském věku se tvoří stravovací návyky na celý život a největším příkladem k následování jsou rodiče. „Naučme se pro děti připravovat přirozenou, pestrou stravu, která je důležitá zvláště v období růstu a dospívání. Z energetického hlediska je nutné volit dávky pokrmů tak, aby se neporušila rovnováha mezi příjmem a výdejem energie,“ shrnuje Lucie Kopecká, Brand Managerka značky Rama. Nemělo by se zapomínat na pravidelnost v jídle, ideální je
4 – 5 porcí denně s dostatkem zeleniny a ovoce. Děti by rozhodně měly snídat, nastartuje se tak jejich den a doplní se úbytek tekutin po noční pauze. Absence snídaně může navíc způsobovat bolesti hlavy, únavu a hlavně nesoustředění. Omezit by se však měl podle doporučení odborníků u dětí i dospělých příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, např. tučná masa, uzeniny, máslo, sádlo, tavené sýry, konzervované potraviny. Obsahují mnoho zdraví neprospívajících nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Naopak rostlinné tuky mají příznivější složení esenciálních mastných kyselin, které si tělo neumí samo vytvořit a musíme mu je tedy dodávat stravou. Svým složením napomáhají zdravější a vyváženější stravě a u dětí zajišťují zdravý vývoj organizmu. „Pro rodiče pak platí: jezte a dávejte svým dětem ryby, luštěniny, dohlédněte na pitný režim dětí. A hlavně – buďte dobrým příkladem!,“ doplnila Kopecká.
Více podrobností na stránkách www.mojerama.cz.
press
0 comments:
Post a Comment