MŠMT: Vláda schválila Zákon o dalším vzdělávání

čtvrtek 8. září 2005 ·

Vláda schválila 31.8.2005 Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (a o změně některých zákonů). Jeho základním cílem je především podpořit účast dospělých na dalším vzdělávání, vytvořit prostředí motivující k účasti na dalším vzdělávání zejména pro osoby s nízkou kvalifikací, či s potřebou kvalifikaci rychle a efektivně změnit, zvýšit či rozšířit.

Zákon se týká té oblasti celoživotního vzdělávání, která se uskutečňuje mimo školskou soustavu. Na rozdíl od formálního vzdělávacího systému uskutečňovaného převážně ve školách, je systém dalšího vzdělávání institucionálně neukotven. Připouští se jakákoliv vzdělávací cesta, která vede k dosažení způsobilosti jedince vykonávat určité povolání.

Schválený zákon zlepší situaci v dalším vzdělávání zejména tím, že:

· umožní zhodnotit dosažené vzdělání mimo vzdělávací soustavu transparentním a objektivním způsobem
· vytvoří účastníkům dalšího vzdělávání předpoklady pro lepší uplatnitelnost na trhu práce
· nabídne zaměstnavatelům lepší přehled o skutečném obsahu získaných certifikátů
· propojí systém počátečního vzdělávání a dalšího vzdělávání
· zahrne do vytvářeného systému dalšího vzdělávání instituce jako např. profesní sdružení, komory, resortní ministerstva apod.
· usnadní orientaci účastníků a poskytovatelů dalšího vzdělávání v nabízených kurzech
· nebude příliš náročný na státní rozpočet

Postupy ověřování nabytých způsobilostí pro výkon určitého povolání jsou upraveny s ohledem na jeho specifika.

S ohledem na rozmanitost vzdělávacích cest a postupů v dalším vzdělávání (dokonce k možnosti učit se mimo školské instituce) se zákon soustředí na výstup z dalšího vzdělávání, resp. na uznání dosažené odborné způsobilosti těch, kteří chtějí výsledky svého vzdělávání mimo školskou soustavu formalizovat.

Základním rysem zákona je tedy umožnit získání obecně uznávaného certifikátu o nabytém vzdělání. K tomuto účelu se navrhuje zejména:

· vytvořit Národní soustavu kvalifikací jako pojítko mezi systémem počátečního a dalšího vzdělávání
· připravit popis úplných odborných kvalifikací a dílčích odborných kvalifikací, které jsou významné pro další vzdělávání
· připravit v této souvislosti profesní a (zejména) hodnotící standardy
· umožnit prostřednictvím tzv. autorizovaných osob zájemcům o získání dílčí kvalifikace zhodnotit své mimoškolní vzdělávání získání odpovídajícího certifikátu
· připravit návrh organizace a průběhu zkoušek umožňující uznání odborné kvalifikace bez ohledu na to, jak požadované způsobilosti žadatel dosáhl (formálním, neformálním vzděláváním)
· umožnit uplatnění dosažených certifikátů v praxi nebo ve školském vzdělávacím systému
· popřípadě podpořit orientaci uchazečů o další vzdělávání informačním a poradenským systémem v oblasti dalšího vzdělávání

Co se týká finančních dopadů zákona na státní a veřejné rozpočty, snahou MŠMT je, aby je zákon zatížil minimálně (do 50 mil. Kč v počátečním náběhovém období, dále kolem 20 mil. Kč). Počítá se i s využitím Evropského sociálního fondu, a dále také s příjmy z autorizací na základě vybraného správního poplatku.

Michaela Lagronová
Tisková mluvčí MŠMT
tel.: 257 193 762 
mobil: 602/304 708 
e-mail: michaela.lagronova@msmt.cz



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.