Jan Wagner: Elektronická Pedagogická knihovna na www.epk.cz

pondělí 5. září 2005 ·

Od počátku školního roku je v provozu elektronická Pedagogická knihovna (e-PK), výsledek spolupráce knihoven pedagogického zaměření, které se rozhodly společně poskytovat služby uživatelům z oblasti výchovy, vzdělávání a školství.

Elektronická pedagogická knihovna je společenství knihoven, založené v rámci řešení projektu grantového programu MŠMT LI 01040 Multifunkční knihovnické centrum pro pedagogiku a školství. Je provozovaná Národní pedagogickou knihovnou Komenského (NPKK - divize Ústavu pro informace ve vzdělávání - ÚIV) je určena především učitelům, dalším pedagogickým pracovníkům a studentům pedagogiky. Poskytuje služby zaměřené zejména na periodika, tedy oblast literatury, ve které se nové informace objevují nejrychleji.

V e-PK si stejně jako v klasické knihovně můžete v databázi vybrat záznam článku a objednat jeho plný text, nebo objednat jakýkoliv článek z časopisu, který odebírá některá ze spolupracujících pedagogických knihoven. Kopii článku může uživatel dostat klasickou poštou v papírové podobě nebo mu je při dodržení závazků vyplývajících z autorského zákona zpřístupněna na jeho uživatelském kontě v elektronické podobě. Ceny za služby jsou stejné jako v klasické knihovně, papírová kopie A4 stojí 2 Kč, tedy stejně jako kopie dodaná elektronickou cestou ve formátu Adobe Acrobat PDF. Překvapivé jsou dvojí ceny pro tuzemce a cizozemce, kteří platí desetinásobný zřizovací poplatek a šestinásobnou taxu jen za elektronicky dodávanou stránku!

Součástí nabídky jsou dvě bibliografické databáze, souborný katalog časopisů všech zúčastněných knihoven a databáze časopisů NPKK. Pedagogická bibliografická databáze, jejíž základnu tvoří přes 280 našich a zahraničních periodik, má v současné době asi 95 000 záznamů (pro srovnání: na České škole naleznete necelé 3 000 článků). Druhá databáze je zaměřena na komeniologickou literaturu.  Pro odborníky i studenty pedagogiky jsou k dispozici plné texty historických učebnic dějepisu, čítanek a slabikářů z fondu NPKK v databázi Digitální knihovna. Volně přístupné jsou jen ty učebnice, u kterých uplynula ochranná doba podle autorského zákona. Služby dodávky dokumentů e-PK jsou vázány na registraci prostřednictvím smlouvy, která je k dispozici na webové stránce e-PK (Smlouva s fyzickou osobou ve formátu DOC - 67 kB nebo s právnickou osobou - 78 kB), a následné založení uživatelského konta za poplatek jen 20 Kč plus vklad finanční hotovosti jako zálohy či předplatného na služby e-PK.

Čistě vypadající aplikace e-PK je napsána s pomocí PHP s výstupem v XMTL 1.1 (s mírnými problémy ve validátoru) s možná zbytečným použitím JavaScriptu v nabídce. Překvapivé je, že tato aplikace vznikla mimo připravovaný Školský vzdělávací a informační portál (ŠVIP), který se po více než dvou letech přípravy v ÚIV dobabral k jakési pseudodemonstrační verzi (předcházející tzv. pilotní provoz) na adrese www.edu.cz. Nová demonstrační verze ŠVIP byla spuštěna v polovině července 2005). Tuto nepochopitelnou mnohakolejnost tvorby webových aplikací v resortu MŠMT jsme již kritizovali v článku  Kolik redakčních systémů ještě MŠMT zaplatí?!  Ale tato problematika si opět zaslouží samostatný článek.

Ještě závěrečná informace, zakládajícími členy e-PK jsou:

  • ÚIV – NPKK

  • Pedagogická fakulta UK Praha

  • Pedagogická fakulta UJEP Ústí nad Labem

  • Pedagogická fakulta MU Brno

  • Univerzita Hradec Králové

  • Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.