Jan Wagner: Demonstrační verze EDU.CZ: další špatný vtip na portál?

úterý 6. září 2005 ·

Prezentaci Školského vzdělávacího a informačního portálu na www.edu.cz nahradila 18. července 2005 takzvaná demoverze a od 1. září 2005 je v ní k dispozici rozcestník s odkazy na weby s informačně-vzdělávacím obsahem a na weby institucí a firem. Provedení tohoto rozcestníku pro rozcestník je překvapivě originální, ale bohužel poněkud nešikovné.

Na adrese pod taktovkou ÚIV vznikajícího Školského vzdělávacího a informačního portálu (ŠVIP) www.edu.cz v polovině července nahradil od dubna provozovanou webovou prezentaci takzvaný demonstrační provoz, která podle tvůrců má „uživatelům budoucí resortní portál představit“. Tato demoverze ale ve skutečnosti není skutečnou demoverzí, ale jen kopií původní prezentace z dílny společnost PragueBest v novém prostředí Oracle. Tento pseudodemoprovoz od začátku nového školního roku doplnil rozcestník s odkazy na weby s informačně-vzdělávacím obsahem a na weby institucí a firem. Provedení tohoto, dle mého soudu rozcestníku pro rozcestník, je překvapivě originální, ale bohužel poněkud nešikovné. Sebevědomí tvůrců tvrdících, že „Zájemci pomocí jednoduchého vyhledávacího formuláře mohou získat anotované odkazy např. na elektronické časopisy, encyklopedie či weby institucí souvisejících se školstvím a vzděláváním.“, je pozoruhodné.

Ale podívejme se na stránku nového rozcestníku podrobně. Na první pohled vidíme porušení jedné ze základních zásad webdesignu, že nejdůležitější část stránky má být k dispozici bez další akce uživatele. U vyhledávání pak bývá dobrým zvykem umístění na titulní straně nebo ještě lépe na všech stránkách. Tvůrci EDU.CZ jsou jiného názoru a například k rozcestníku institucí se dostanete z home page na dvě klepnutí. Pokud pak máte rozlišení 1024 x 768 bodu nebo menší, musíte navíc ještě odstránkovat, abyste mohli zadávat podmínky hledání.

Většina rozcestníků používá velmi podobný vzhled i ovládání, které se za posledních deset let osvědčily a více méně stabilizovaly Je jedno, zda jde o Yahoo.com, Seznam.cz, Centrum.cz nebo Atlas.cz. Zadávaní klíčových slov pro fulltextové vyhledávání se také unifikuje. Způsob vyhledávání na rozcestníku EDU.CZ je atypický, takže rozsáhlý návod je skutečně na místě. To podotýkám především proto, že uživatel může mít dojem, že ho má autor vyhledávání za nesvéprávného v duchu: „co čtenář, to blbec“ (Jan Werich promine).

Po zadání klíčových slov česká škola do fulltextového vyhledávání z rozcestníku vypadlo čtyřicet webů tříděných úhledně podle abecedy (!!!) po deseti odkazech na stránce. Naše Česká škola tedy naštěstí byla na té první. Po zadání klíčových slov česká škola v úvozovkách byl výsledek jednoznačný. Jen marně na České škole hledám v rozcestníku EDU.CZ avizovaný přehled volných míst pro učitele.

Vyhledávání dle kategorií s nezvyklým názvem Perspektivy je rovněž krkolomné, ale vyzkoušejte a posuďte ho sami. Mě již síly k testování opustily.

Demonstrační provoz EDU.CZ připravila na základě systémového projektu společnost SEFIRA, poskytovatelem a provozovatelem serverhostingu pro demoprovoz je firma T-Systems PragoNet. Pokud bude skutečný Školský vzdělávací a informační portál vznikat tímto způsobem pod vedením stále stejné řídící partičky, řešitelerealizačního týmu pod vedením ředitelky Divize informací a služeb ÚIV Pavly Křižíkové, dočkáme se jistě ještě řady podobných tragikomických překvapení a dobrých vtipů. A to zlé jazyky tvrdí, že při zvoleném tempu se smysluplného portálu nedočkáme nikdy. Ale v ÚIV výběrové řízení stíhá výběrové řízení a nyní je na řadě společnost Hewlett-Packard. Výběrová komise doporučila koncem srpna zadavateli (tedy ÚIV) přidělit ji zakázku na zpracování technického a implementačního projektu portálu EDU.CZ v nabídkové ceně 8 207 606 Kč včetně DPH.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.