Pilotní gymnázia píší od září učební osnovy

pondělí 29. srpna 2005 ·

V současné době probíhá na 16 pilotních gymnáziích projekt Pilot G – ověřování tvorby školních vzdělávacích programů podle pilotní verze Rámcového vzdělávacího programu pro gymnaziální vzdělávání (pro vyšší stupeň gymnázia) a schválené verze Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (pro nižší stupeň gymnázia). Tento projekt je spolufinancován z prostředků ESF.

Za podpory Výzkumného ústavu pedagogického v Praze vytvářejí  pilotní školy první části svých školních vzdělávacích programů (ŠVP).

Pilotní šestnácka má za sebou zatím první tři kapitoly školního vzdělávacího programu – Charakteristiku školy, Charakteristiku školního vzdělávacího programu a Učební plán, respektive jeho pracovní verzi. Jde o obecné kapitoly, které mají školám sloužit mimo jiné jako propagace pro veřejnost a vyjadřují, čím se jednotlivá gymnázia od sebe liší, v čem je každá škola jedinečná.

V prvním čtvrtletí školního roku 2005 – 2006 čeká školy práce na učebních osnovách.

Současně platné Učební dokumenty pro gymnázia obsahují generalizovaný učební plán s výčtem vyučovacích předmětů a učební osnovy těchto předmětů. Učební osnovy každého předmětu obsahují charakteristiku a cíle předmětu, obsah učiva a organizaci výuky. Učitelé si podle nich většinou vytvářeli tematické  plány s časovým rozvržením učiva. Generalizovaný učební plán byl přitom závazný pro všechny školy, a pokud se škola chtěla profilovat, bylo v těchto dokumentech pro každé zaměření přesně stanoveno, jaké předměty a s jakou hodinovou dotací má taková škola mít.

Rámcové vzdělávací programy vycházejí z jiného konceptu. Obsah vzdělávání je v nich rozdělen do vzdělávacích oblastí, ty jsou tvořeny obsahově blízkými vzdělávacími obory a z nich teprve na úrovni ŠVP vznikají vyučovací předměty. Tomu odpovídá i struktura (pojetí) rámcového učebního plánu, který umožňuje, aby si škola ve svém učebním plánu stanovila na základě vzdělávacích oborů své předměty a v učebních osnovách dovoluje propojovat témata z různých oborů, nebo dokonce integrovat celé obory do jednoho předmětu, což některé školy využívají například u přírodních věd apod.  Každý vzdělávací obor má svůj vzdělávací obsah stanoven očekávanými výstupy a učivem, se kterými učitelé ve školním vzdělávacím programu dále pracují a vytvářejí si tak vlastní školní osnovy. Tím odpadá tolik diskutované dodržování učebních osnov nadiktovaných „shora“.

Pilotní gymnázia již mají sestaveny vyučovací předměty a od září začnou vytvářet jejich učební osnovy. To v praxi znamená, že se vyučující domluví, v jakých předmětech budou naplňovat jednotlivé očekávané výstupy, kam zařadí průřezová témata, co se bude učit v jakých ročnících a především musí rozpracovat očekávané výstupy a učivo z RVP. Z toho je patrné, že jednotlivé školy mohou mít učební osnovy odlišné, přitom ale všichni žáci získají stejné základní znalosti a dovednosti, které stanovuje RVP. Tvorba osnov je pro školy velmi náročná, ale také zajímavá a inspirativní. Je využito tvůrčího potenciálu všech učitelů, zamezí se zdvojování učiva a zejména se využije mezioborových vazeb a souvislostí.

Učitelé při tvorbě učebních osnov pracují jednak se schválenou verzí RVP ZV, jednak s upravenou verzí vzdělávacích oborů v RVP GV, která vznikla po oborových setkáních pilotních škol a po elektronické diskusi, které se zúčastnili středoškolští i vysokoškolští pedagogové z celé ČR.

Před tím, než začnou pilotní školy v září 2006 podle svých ŠVP učit, je ještě čeká práce na kapitole o způsobu hodnocení žáků a autoevaluaci školy.

V Praze 26. 8. 2005

Výzkumný ústav pedagogický v Praze, Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4, www.vuppraha.cz

Ing. Lucie Spěváčková, PR manager, tel.: 261 341 456, tel.: 261 341 442 spevackova@vuppraha.cz



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.