Zuzana Kunzová: Multimediální lázně

úterý 22. června 2004 ·

Pokud se rozhodujete, které z lázeňských měst Karlovarska máte v létě navštívit, můžete si je prohlédnout nejprve virtuálně. V edici Infoturist společnosti Vectris Rožnov vyšlo několik multimediálních cédéček zaměřených na představení různých koutů naší vlasti a nejnovější titul edice má název Památky a zajímavosti Karlovarského kraje Úvodní animace, která se objeví hned po vložení cédéčka do mechaniky, je velmi nápaditá. Klepnutím na ikonu Video snímky nebo Virtuální pohledy se dostanete přímo k obrázkům z jedné z oblastí. Těch tento CD-ROM obsahuje celkem šest: Historické památky, Přírodní zajímavosti, Rozhledny Karlovarska, Karlovy Vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně.

Na výlet s mapou

Zvolíte-li odkaz Města na úvodní stránce, můžete prostřednictvím cédéčka navštívit důkladněji Bečov, Františkovy Lázně, Cheb, Karlovy Vary nebo Mariánské Lázně. Program vám totiž nabízí jak mapku s lokalizovanými objekty, tak i výběr s klasickou stromovou strukturou, v němž si zvolíte, která památka (církevní, turistická, městská, přírodní) daného města vás zajímá a chcete si o ní něco přečíst a prohlédnout si fotografie. Můžete si také vybrat položku Panoráma a nechat si zobrazit panoramatický pohled na některé objekty vybraného města.

Pomocí tlačítka Start se přesunete k druhé části programu – interaktivní mapě. Ovládacím prvkem je kompas, který vám umožňuje mapu několika jednoduchými a logickými způsoby posunovat či zvětšovat. Máte však také možnost zvolit si, které z následujících skupin památek a zajímavostí budou na mapě zobrazeny – turistické, technické, církevní, historické, přírodní, městské.


Prohlížení zpříjemní hudba

K podrobnostem o jednotlivých objektech se můžete dostat rovněž prostřednictvím rejstříku, který lze seřadit podle typu, názvu či okresu, v němž daná památka či zajímavost leží. Kromě přečtení základních informací, jako je umístění, okolí či dostupnost památky, si určitě budete chtít prohlédnout příslušné fotografie. Ty jsou různého stáří i kvality, což upomíná na doby, kdy se nám o digitální fotografii ani nezdálo. Jednotlivé objekty lze také nechat lokalizovat na mapě nebo si k nim připsat vlastní poznámku. Nechybí ani tzv. prezentační mód umožňující automatickou prezentaci všech obrázků.

Hudbu, která cédéčko provází, respektive výběr jedné z osmnácti skladeb a hlasitost můžete ovládat v levém dolním rohu obrazovky. Kdykoli během práce s programem je také možné se vrátit k úvodní stránce či program ukončit.

Plusy a minusy:
+ interaktivní mapa
+ videa
+ prezentační mód
- chybí informace o autorech
- chybí nápověda
- rozdílná kvalita fotografií

Vydal: Vectris Rožnov, Rožnov pod Radhoštěm
Cena: 300 Kč vč. DPH
Minimální konfigurace: procesor: Pentium II o frekvenci 600 MHz, operační paměť: 64 MB, grafická karta: 800 × 600, mechanika CD-ROM, zvuková karta, Windows 9x/ME/2000/XP


Původní článek vyšel v časopise Computer.



Zuzana Kunzová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.