Petr Kolman: Základní umělecké školy, dotace a Česká školní inspekce

čtvrtek 10. června 2004 ·

Otázka: 1. Jakým typům škol se v současné době poskytují dotace ze státního rozpočtu? A poskytují se i základním uměleckým školám? 2. Spadají základní umělecké školy do sféry kontroly školní inspekce a mohou inspektoři kontrolovat přímo v budově základní umělecké školy?

Odpověď na 1. dotaz: K této rozsáhlé problematice, vymezené předešlými dvěma dotazy, stručně uvádím: Dotace ze státního rozpočtu se poskytují soukromým školám, předškolním a školským zařízením, pokud jsou zařazeny do sítě škol, předškolních zařízení a školských zařízení (dle § 13a odst. 2 zákona č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění zákona č. 139/1995 Sb.) A uzavřou-li příslušnou smlouvu podle zákona č. 306/1999 Sb., o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením.

K čemu má sloužit tato dotace? Dotace se poskytuje k financování neinvestičních (!) výdajů souvisejících s výchovou a vzděláváním, u speciálních škol a zařízení i s rehabilitací, a s běžným provozem dané školy nebo zařízení, s výjimkou nájemného v rámci smlouvy o koupi najaté věci uzavřené po 1. lednu 1997.

Pro základní umělecké školy platí zvláštní pravidla, jelikož základní umělecké škole se dotace poskytuje pouze na zabezpečení výuky určené pro žáky plnící povinnou školní docházku nebo studující na střední škole nebo na speciální střední škole nebo na učilišti.

Do kdy a komu musí být žádost o uzavření smlouvy o poskytnutí dotace podána? Žádost o uzavření na příští školní rok předkládá škola nebo zřizovatel školy orgánu kraje v přenesené působnosti:
a) do 15. října, nebo
b) do 30 dnů od doručení rozhodnutí o zařazení do sítě.

Jaké jsou obligátní náležitosti této žádosti? Žádost musí dle platného právního stavu obsahovat:
a) název, adresu, identifikační číslo a číslo účtu školy nebo zařízení a jejich součástí,
b) kopii platného rozhodnutí o zařazení do sítě,
c) doklad o zápisu školy do obchodního nebo jiného zákonem určeného rejstříku a právní formě zapsané právnické osoby,
d) předpokládaný celkový počet dětí a žáků ve školním roce, na který je požadována dotace, a počet žáků v jednotlivých třídách, u středních a vyšších odborných škol v jednotlivých studijních a učebních oborech; u školních jídelen předpokládaný počet stravovaných žáků podle druhu školy nebo zařízení.

Odpověď na 2. dotaz: Ano, spadají tam i základní umělecké školy a i tyto školy musí umožnit realizaci kontrolní činnosti ze strany České školní inspekce. Dle § 19 z. č. 564/1990 Česká školní inspekce vykonává školní inspekci školními inspektory a kontrolními pracovníky, kteří jsou oprávněni vstupovat do objektů a zařízení orgánů a organizací, obcí, církví a občanů, v nichž se zabezpečuje výchova a vzdělávání, do předškolních zařízení základních škol, základních uměleckých škol, středních škol, odborných učilišť, středisek a pracovišť praktického vyučování a do školských zařízení.

Na základě pověření ústředního školního inspektora a pod přímým vedením pověřeného školního inspektora mohou při přípravě, výkonu a vyhodnocování školní inspekce působit i další zaměstnanci školní inspekce, kteří jsou vzhledem k vlastní kvalifikaci oprávněni vystavit odborný posudek jako podklad pro inspekční hodnocení.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.