Petr Kolman: Je nechání „po škole“ legální?

pondělí 21. června 2004 ·

Dotaz: Jsem studentka soukromého gymnázia a mám následující problém. Učitelka češtiny mě nechala dvě hodiny po škole, během nichž jsem musela dopsat chybějící slohovou práci. Přiznávám, že jsem ji měla původně přinést již o 14 dní dříve, ale dvakrát jsem ji zapomněla. Má učitelka právo nechat mě po škole? Hraje zde nějakou roli, že mi ještě nebylo 18 let? Platí jiná pravidla pro soukromé a státní školy?

Odpověď:

Z právního hlediska nelze souhlasit s postupem vaší vyučující, která vás nechala tzv. „po škole". Dle platného českého práva, které je v tomto směru kompatibilní s právem evropským (resp. eurounijním), není možné studenty sankcionovat zmíněným způsobem.

Je zde lhostejné, zda se jedná o školu soukromou či veřejnou, pro oba typy platí v tomto ohledu stejná pravidla. Rovněž skutečnost, zda studentovi (v našem případě zapomnětlivé studentce) bylo nebo nebylo již 18 let, tu nehraje roli. Taktéž nesplnění studijní povinnosti (nedodání slohové práce) nedává učiteli tuto možnost. Pro úplnost dodávám, že ani žáky základních škol nelze popsaným způsobem sankcionovat.

Na skutečnost protiprávnosti ponechávání studentů a žáků „po škole“ bylo koneckonců opakovaně upozorněno jak v odborném, tak i populárním tisku, žel v praxi tento pedagogický nešvar leckde přetrvává.

Na druhou stranu je mi známo z praxe, že stávající právní úprava použitelných výchovných prostředků je nyní pro udržení kázně a studijní disciplíny nedostatečná. A to především na základních školách a odborných učilištích. Domnívám se, že zákonodárci budou muset, a to opravdu v blízké době, tuto situaci odpovídajícím způsobem řešit.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.