Pavel Netušil: NueQuiz Pro Lite – otestujte si své žáky

pátek 4. června 2004 ·

Chtěl jsem vytvořit jednoduchou internetovou aplikaci, která by mi umožnila otestovat vědomosti žáků z informatiky. Naštěstí lenost – hybná síla pokroku – způsobila, že jsem se napřed poohlédl, jestli už někdo něco podobného nestvořil. A taky že ano. Našel jsem NueQuiz Pro Lite.

Domovská stránka produktu má adresu http://nuedream.com/nuequizpro/, kde najdete i potřebné informace a požadavky pro instalaci (v článku je zmiňuji níže). Program je zdarma. Autoři pouze požadují, aby na vaší stránce s testem byl uveden odkaz na jejich stránky.

NueQuiz Pro Lite umožňuje testovat žáky (nebo kohokoliv jiného) přes webové rozhraní. Jak testy vypadají, si můžete prohlédnout a vyzkoušet na naší školní stránce http://www.zsoskol.cz/testy/. Zatím tam najdete jen pokusné testy, časem ale plánuji testů vytvořit více a používat je pro „zahřátí žáků“. Očekávám (jestli to bude pravda, to se uvidí), že opakováním testů jim alespoň část základních informací v hlavách zůstane.

Co program umí

Testování

Testů může být libovolné množství, stejně tak otázek v rámci jednoho testu. U otázek je možno volit odpovědi, jejichž počet si může autor otázek zadat sám.

Po odeslání vyplněného formuláře s otázkami jsou testovanému zobrazeny jeho výsledky. Žák pak uvidí jak otázku, tak svou odpověď. Pokud je jeho odpověď špatná, vidí i správnou.

Dále je procentuálně vyjádřena úspěšnost odpovědí a také úspěšnost u zodpovězených otázek. Program totiž u otázek, které uživatel přeskočí a nezodpoví, nezobrazí žádnou odpověď. Aby při opakování testu nebylo možné odpovídat „podle výsledků“, umí program zamíchat jak pořadím otázek, tak i pořadím odpovědí v rámci jedné otázky.

Zadávání otázek

Zadávání otázek se děje přes internetový prohlížeč v administrační části. Vstup do ní je samozřejmě ošetřen heslem. V této části je možné zadávat a rušit testy, počet otázek na jednu stránku a dále volit, jestli se mají odpovědi a otázky míchat.

Při zadání jednotlivé otázky je možné zvolit počet odpovědí. Autoři patrně počítali s textovou formou testu, ale je možné do otázky vložit i obrázek, ovšem vysloveně ruční editací kódu a vložením. Obrázek musíme pochopitelně nahrát na server sami a ručně.

Technické požadavky

Jedná se o aplikaci napsanou v PHP, a potřebuje tedy webový server s PHP 4.3.2 a vyšší a MySQL 3.23.56 (ale pracovat by to mělo na databázích 3.x i 4.x).

Tady bych upozornil, že na našich školních stránkách je starší verze PHP než podporovaná a program opravdu nechodí, tedy nechodil. Problém byl patrně (jiný jsem neobjevil) s podporou sessions u starších verzí PHP. Kritickou, nepodporovanou funkci jsem nahradil funkcemi jinými a aplikace funguje. Upravený soubor mohu dát na požádání k dispozici.

Pokud škola nemá k dispozici PHP nebo MySQL, existuje i možnost free hostingu, který podporuje PHP i MySQL. Stačí se podívat po internetu a pohledat.


Instalace

Instalace na server je velmi jednoduchá. Stačí všechny složky a soubory nakopírovat na server (buď přes FTP nebo WWW rozhraní, podle poskytovatele hostingu) a u soboru config.php ve složce nq_lib nastavit práva pro zápis (646). Dále je nutno znát základní údaje pro přístup k databázi: adresu serveru, jméno databáze, heslo pro přístup a jméno pro přístup. Tyto údaje každý webmaster zná.

Po nakopírování a nastavení práv spustíme přes prohlížeč nq_install.php a zadáme výše zmíněné údaje. Dále je nutno ještě doplnit metatagy na kódování češtiny, a to v souboru admin.phpPage.display.php (ten je v adresáři nq_lib). Pokud se na takovéto úpravy necítíte, mohu vám příslušné soubory také poslat. Na závěr musíte zadat heslo pro přístup do administračního rozhraní.

Tím je instalace hotová a můžeme se pustit do vytváření testů.



Pavel Netušil

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.