Lucie Tvarůžková TÝDEN: Podobné pochyby, podobná blamáž

středa 23. června 2004 ·

Ministerstvo školství připravuje další pokračování velkolepé akce Internet do škol. Místo aby se o projektu otevřeně hovořilo, opět jej tají. Zřejmě i za cenu porušení zákona. (S laskavym svolením redakce „přetiskujeme“ článek časopisu Týden, který se jako první z velkých médií začal zabývat rodící se portálovou kauzou a přinesl k ní některé nové informace.)

Je to rok, co Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že v rámci projektu Internet do škol ministerstvo školství nehospodárně využilo 884 milionů korun. Podivný průběh výběrového řízení a uzavírání nevýhodných smluv dosud policie vyšetřuje pro podezření z korupce. Pachatel je zatím neznámý.

Ministerští úředníci jsou ale, zdá se, nepoučitelní. Další část ambiciózního plánu na zvýšení informační gramotnosti českých školáků, vytvoření gigantického školského portálu (souhrnný zdroj informací o školství na internetu), provázejí spekulace o nečisté hře. Projekt, na který stát plánuje vynaložit v následujících letech stovky milionů korun (pro příští rok se počítá se sto miliony), se připravuje za zavřenými dveřmi s vyloučením odborné veřejnosti. Ministerstvo k němu zarputile odmítá poskytnout jakékoliv obsáhlejší informace. Nic o něm překvapivě neví ani ministerský odbor, který má jinak počítačovou problematiku českého školství na starosti. „To jde zcela mimo nás. Musíte se zeptat jinde," říká šéf odboru státní informační politiky ve vzdělávání Vladimír Mucha.


Pěkně od začátku

Zpočátku to přitom vypadalo nadějně. Ministerstvo vytvořilo skupinu, v níž byli i externí odborníci; měla se podílet na přípravě podoby portálu. Nezávislí znalci měli být i v takzvaném řídícím výboru, který měl mít celou realizaci na starosti.

Nakonec z toho nic nebylo a externí znalci se ocitli mimo hru. Skupina „vizionářů" se sešla všeho všudy dvakrát. Studie plánované podoby totiž byla nakonec svěřena podřízené instituci ministerstva, Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), jakémusi školskému statistickému úřadu, v jehož čele stojí Pavla Zieleniecová, manželka nově zvoleného europoslance. Řídící výbor byl celý najmenován v úřednických barvách. Když nakonec „školský staťák" zveřejnil představu, nestačili se školští odborníci divit. „Domníváme se, že studie neodráží potřebné požadavky budoucích uživatelů a nereflektuje skutečný stav a realitu. Navrhovaná koncepce směřuje k vytvoření „monopolu" dodavatele školských informací," bije na poplach Jednota školských informatiků ve svém prohlášení.


Byrokrat nad zákon

Na názory, stanoviska a návrhy lidí pracujících ve školství ale úředníci nečekali. Tajně, bez zákonem předepsaného zveřejnění na centrální adrese, vyhlásili letos v dubnu výběrové řízení (nešlo však o veřejnou soutěž, sami oslovili více zájemců). Zadání utajované zakázky zní: „návrh na řešení resortního vzdělávacího a informačního portálu MŠMT, jeho realizaci a zabezpečení pilotního projektu". Jména oslovených firem, členy výběrové komise, která měla rozhodnout o vítězi, ani podrobnosti o zakázce ministerstvo přes opakované dotazy po celý minulý týden nechtělo poskytnout. TÝDEN se začal o školský portál zajímat 11. června, několik dní poté ministerstvo narychlo výběrové řízení zrušilo. Podle neoficiálních informací proto, že hrozila blamáž.

Mezi oslovenými společnostmi měla být shodou okolností také společnost Anect. Pro ústav vedený Pavlou Zieleniecovou vypracovala takzvanou předprojektovou studii technologického a finančního zabezpečení školského portálu a měla být podle kuloárových spekulací horkým koněm soutěže. Některé další firmy na nabídku nereflektovaly, protože se vzděláváním vůbec nezabývají anebo neměly na realizaci dostatečné kapacity. „Ve výběrovém řízení nebylo žádné pochybení. Nebyla ale dosud zcela vyřešena organizační struktura celého projektu, která může znamenat zásadní změnu, tak nám připadalo nefér firmy dále napínat," vysvětluje poradce ministryně Buzkové Martin Profant. „Celé je to podivné. Dělá to na mě dojem zmanipulované akce. Takové utajování informací jsem nezažil," kontruje středoškolský učitel informatiky a novinář na volné noze Jan Wagner, který se Internetem do škol dlouhodobě zabývá.

Faktem zůstává, že ještě na začátku minulého týdne se na ministerstvu o žádných „organizačních strukturách" nemluvilo. Na pátek však ministryně Buzková svolala neplánovanou schůzku vedení svého úřadu. Jejím výsledkem mimo jiné je, že by po více než roce práce na projektu měl být jmenován zcela nový řídící výbor školského portálu, tentokrát prý už složený i z lidí mimo ministerské kanceláře.



Lucie Tvarůžková TÝDEN

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.