Jozef Petro: Webové stránky věnované turistice

úterý 22. června 2004 ·

S ubývajícími dny školního roku přibývá myšlenek na prázdniny. Při plánování jejich náplně pomůže internet, na němž je stránek věnovaných turistice více než dost. Kromě načerpání informací si zde můžete hned objednat ubytování nebo si přečíst názory těch, kteří vybranou oblast znají. Nemluvě o tom, že pokud se chystáte do ciziny, najdete tu také informace o dané zemi nebo si můžete hned koupit letenku.

Turistika
www.turistika.cz  

Základem serveru je popis více než jednoho sta turistických oblastí u nás, na Slovensku, v Chorvatsku, Itálii, Norsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Mexiku a na Novém Zélandu. Popis obsahuje jak obecné články, tak praktické rady a fotografie. Menší oblasti najdete popsány v sekci Zajímavé lokality. Dále na stránkách objevíte informace o více než 500 hradech včetně fotografií, otvíracích hodin, cen a příslušné webové stránky. Pokud jste líní a nemáte čas na vycházku do přírody, klepněte na virtuální prohlídku a podívejte se, co vám uniká. Najdete tady také tipy na výlety a turistické trasy, katalog ubytovacích zařízení, články o vybavení, fotografie atd. Vše přehledně roztříděné a dostupné z levé navigační lišty.

Turistika v Tatrách
www.tatry.cz  

Tatry jsou oblíbeným cílem zájemců o vysokohorskou turistiku. Stránky přinášejí články o Tatrách, praktické informace včetně popisu horských túr, výstupů, cyklotras a tras pro skialpinisty. Najdete tady také trochu teorie o vysokohorské turistice a obchod s vybavením. Vše je rozděleno do pěti kategorií: Tatry, Turistika, Sport, Fotografie, Ubytování.

Cykloserver
www.cykloserver.cz  

První stránka přinášejí aktuality a krátké zprávy. Praktická je sekce Značené cyklotrasy, kde najdete podrobný popis cyklotras u nás s možností nechat si oblast zobrazit na mapě. K dispozici jsou také tipy na ubytování, fotogalerie, informace o kolech, mapách, příslušenství, časopisech, klubech, akcích a cykloturistických zájezdech.

Raft
www.raft.cz  

I když designem je trochu zastaralý, obsahem je tento vodácký server pořád aktuální. Najdete tady hodně článků o našich i cizích řekách a jejich splavování. Na úvodní stránce se dozvíte aktuality, k dalším informacím se dostanete z navigační lišty. Praktické jsou itineráře v sekci Jedeme na vodu s popisem vodáckých tras u nás i v cizině.

CZList
www.czlist.cz  

Internetový katalog zajímavých stránek pro všechny, kteří se rozhodli vyrazit za turistikou, používá klasické dělení do deseti hlavních kategorií s dalšími podkategoriemi. Hledejte v sekci Turistické zajímavosti, Příroda a Služby turistům. Klepnutím na odkaz Turistické cíle si můžete vybírat ze seznamu zahrnujícího odkazy na hrady, zámky, historické zajímavosti, ZOO, rozhledny, přírodní památky atd.

Ministerstvo zahraničních věcí
www.mzv.cz  

Pokud budete cestovat za turistikou do ciziny, podívejte se sem. V sekci Cestujeme do zahraničí najdete aktuality, upozornění a varování týkající se bezpečnostní situace v daných zemích, dále tady jsou informace o dokladech nutných pro vstup do příslušných zemí, popis aktuální situace a adresy zastupitelských úřadů v cizině i u nás.

Výbava: Na stránce www.hudy.cz najdete nabídku specializovaného obchodu s vybavením pro turistiku a horolezectví.

Vodáci: Milovníkům vodní rekreace jsou určeny servery www.kanoe.cz a www.kanoe.sk.

Lodě: Veslování a vodním sportům se věnuje server www.lode.cz.

Hydromagazin: Další vodácky magazín hledejte na www.hydromagazin.cz.

Kolo: Praktické informace pro cykloturisty nabízejí stránky www.nakole.cz. Na Jižní Čechy je zaměřený web www.nakolo.cz.

Cyklistika: Stránky specializovaných papírových magazínů o cyklistice (www.ivelo.cz, www.cykloturistika.cz) přinášejí hlavně aktuality a kalendář akcí. Za obsahem musíte do novinového stánku.

Trekking: Trekking jako jeden z druhů turistiky je oblíbený zejména mezi mladými lidmi. Zaujal-li i vás, čtěte www.treknet.cz.

Do hor: Stránky www.hiking.sk jsou zaměřené především na turistiku ve slovenských horách. Obsah úžeji zaměřených stránek www.tatry.sk je jasný z jejich adresy.

České hory: Informace o jednotlivých českých pohořích hledejte na www.ceskehory.cz. Kromě informací si tady můžete vyhledat ubytování nebo zájezd.

Jeseníky: Podívejte se před cestou do Jeseníků na www.jesenik.net.

Seakayak: Moře sice nemáme, stránky o jízdě na kajaku na moři ano. Hledejte na www.seakayak.cz.

Mapy: Mapy a tipy na výlety pro pěší i cyklisty najdete na http://mapy.tiscali.cz.


Původní článek vyšel v časopise Computer. 



Jozef Petro

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.