Josef Duhajský: Tisícovky Čech, Moravy a Slezska

středa 16. června 2004 ·

Pozor, nejedná se o bankovky. Jedná se o hory v České republice. Na webové stránce s tímto názvem najdete nejen překvapující odpověď na otázku „Kolik má Česká republika hor vyšších než tisíc metrů?“, ale i mnoho dalších zajímavostí o našich horách. Na adresu www.tisicovky.cz se vyplatí podívat aspoň jednou i během vyučování. Můžete využít Úvodní info, kde se dovíte o projektu Tisícovky, a další informace, které vám pomohou zorientovat se na těchto stránkách. Pro potřeby vyučování je asi nejvhodnější Galerie tisícovek, kde najdete mapu s odkazy na všechna pohoří v České republice, v nichž nějaké vrcholy s výškou přes tisíc metrů najdete.

Ještě podrobnější informace o členění České republiky na jednotlivá horstva naleznete v sekci Geomorfologické členění. Můžete v úvodu vhodné vyučovací hodiny dětem položit otázku: „Kolik je v České republice hor, které jsou vyšší než tisíc metrů?“ Nechte je, ať si tipnou, a pak běžte společně hledat odpověď na internet (najdete ji ve zmíněné Galerii tisícovek).

Dál ponechám využití Tisícovek na vyučujících s příslušnou odborností. Věřím však, že tyto stránky jsou inspirující nejen pro učitele zeměpisu, ale i pro všechny, kteří mají rádi přírodu a rádi chodí na výlety. Jsou tu informace o mnoha hezkých místech České republiky, krásné obrázky a tipy na výlety.

Jestli rádi chodíte organizovaně, vstupte do Klubu tisícovkářů, můžete se zúčastnit anket Oblíbená tisícovka a Zdolané tisícovky. Můžete zde i nakupovat a za prohlédnutí stojí i zajímavé odkazy související s tematikou hor a turistiky vůbec.

Pokud vám informace vyhovují víc v papírové podobě, jsou pro vás určeny odkazy Knihamapa Tisícovky Čech, Moravy a Slezska. Konečně na adrese Českého rozhlasu www.rozhlas.cz/tisicovky najdete seriál věnovaný tisícovkám Čech, Moravy a Slezska, který si můžete poslechnout ve formátu MP3.

Vrátím se v závěru ke školní problematice. Třeba vám tyto stránky pomohou v zorganizování školního výletu a k probuzení zájmu o další putování po naší republice. Pokud přimějete vaše žáky k pohybu v přírodě, možná vám za to jednou i poděkují. A nemusíte vyšlapat pokaždé na tisícovku, stojí za to vylézt i na menší kopec, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Takže mnoho příjemných zážitků na výletech.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.