Josef Duhajský: Kam za předpovědí počasí?

čtvrtek 3. června 2004 ·

V souvislosti s přechodem Venuše přes Slunce byl do 9. června uvolněn přístup na výsledky předpovědního modelu Aladin a na snímky z družice Meteosat-7. Využijte této příležitosti seznámit se s podrobnějšími hydrometeorologickými informacemi v hodinách zeměpisu, přírodopisu a fyziky.

Stránky Českého hydrometeorologického ústavu stojí za návštěvu ve vyučovací hodině i jindy. V hlavním menu najdete řadu odkazů využitelných v různých předmětech. První dva odkazy (VýstrahyPovodňová služba) připomínají, že i počasí v České republice se „umí zbláznit“. Nabídka předpovědi počasí je široká:

Také stav počasí obsahuje spoustu zajímavých informací (např. počasí v České republice i ve světě, v létě počasí v rekreačních oblastech Středozemního a Černého moře, v zimě sněhové zpravodajství). Následují odkazy čistota ovzdušístav vody a odkazy, které občas využívám v hodinách fyziky:

  • Družice – družicové oddělení ČHMÚ (snímky z družic a informace o družicích)
  • Radar – oddělení radarových měření ČHMÚ
  • Detekce blesků (pro školáky zajímavé a užitečné rady, kterak se schovat před bleskem a jak ochránit elektroniku před bleskem)
  • Tornáda v ČR (žáky jistě zaujmou)
  • Bezpečnost osob při bouřce (podrobnější informace o bezpečnosti osob v blízkosti bouřek)

Předpovědi počasí najdete na internetu i jinde (třeba Meteopress Online nebo Atlas.cz > Počasí), ale domnívám se, že informace z ČHMÚ vám budou minimálně na jednu vyučovací hodinu bohatě stačit.

Hlavně nezapomeňte, že úvodní nabídka ALADIN: http://www.chmi.cz/meteo/ov/aladin/res/index.html  PDUS: http://ww.chmi.cz/2600/651108/PDUS/  (login: pdus, heslo: astro) trvá pouze do 9. června 2004.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.