Jan Wagner: Relikviář svatého Maura

úterý 8. června 2004 ·

Tento CD-ROM vznikl jako dokument o složitém postupu restaurování jedinečné památky vystavované na hradě Bečov. Podrobná interaktivní prohlídka relikviáře nabízí seznámení i s nejmenšími detaily, které zůstávají zraku běžného návštěvníka skryty. Titul je vhodnou pomůckou nejen pro umělecké střední školy, ale i pro výtvarnou výchovu i dějepis na školách všech stupňů.

Unikátní trojjazyčný CD-ROM o relikviáři svatého Maura, autorů ak. soch. Andreje Šumbery a Ing. Zdeňka Prokse, vznikl jako první z řady edice Digart dokumentující umělecké řemeslo. Jde o dokument o složitém postupu restaurování jedinečné památky a jeho první pracovní verze byla představena u příležitosti výstavy Relikviář svatého Maura – Proces restaurování jedinečné památky. Poslední verze je rozšířena o fotografie prvků i celého relikviáře na konci restaurátorského procesu před konečnou instalací na hradě Bečov.

Celý projekt je napsán v HTML se startovací aplikací, má poněkud nezvyklé, ale poměrně logické ovládání. Aplikace se spouští přímo z CD-ROMu a vzhledem k velikosti některých souborů obrázků ve formátu JPG může mít potíže s pomalejšími mechanikami nebo slabšími počítači. HTML puristé pak mohou mít výhrady k použití rámců (frames) a dalším nedostatkům HTML kódu, stejně jako orientaci na MS Internet Explorer a rozlišení 1024x768.

Relikviář svatého Maura sám je vzácným dokladem románského zlatnictví mimořádné výtvarné i řemeslné kvality. Byl zhotoven pro benediktinské opatství ve Florennes v Belgii v první čtvrtině 13. století především pro ostatky sv. Maura a sv. Jana Křtitele, uchovávané v tomto opatství. V důsledku mnoha okolností, které nepostrádají dramatické prvky, se ocitnul na přelomu 19. a 20. století v Čechách na Bečově. Dramatická zápletka pokračuje zmizením relikviáře na konci II. světové války. Zcela ojedinělou památku na území českého státu se podařilo znovuobjevit až v r. 1985 díky pátrání českých kriminalistů, které bylo natolik zajímavé, že se poté stalo námětem detektivky.

Bohatá fotografická dokumentace na CD-ROMu dokladuje ojedinělé zpracování sošek a reliéfů, upoutá zde na románskou dobu nebývalá živost provedení v každém detailu.  Ojedinělé je i zpracování starozákonních výjevů na emailech a samostatnou kapitolu tvoří antické gemy, miniaturní díla stará dvě tisíciletí použitá druhotně jako součást výzdoby filigránových prvků relikviáře.

Také problematika samotného restaurátorského zásahu je neobvyklá, protože relikviář byl nalezen v úkrytu pod podlahou kaple, zasypán hlínou, ve značně zchátralém stavu. Bohatá výzdoba samozřejmě restaurátory přímo vybízela k podrobnému průzkumu a dokumentaci. Mnoho ojedinělých fotografických záběrů mohlo vzniknout pouze díky celkové demontáži památky a jsou již neopakovatelné. To byl také jeden ze motivů vzniku tohoto CD-ROMu, na kterém je obsaženo více než 1 200 fotografií, včetně záběrů mikroskopem a digitálním fotoaparátem, pořízených ve spolupráci s firmou Olympus. Sošky jsou představeny i v prostorové animaci.

Na titul CD-ROM Relikviář sv. Maura částečně přispělo Ministerstvo kultury a je dodáván na dobírku za 290 Kč včetně balného, poštovného a DPH. Cena multilicence pro školy není dosud stanovena. Tento zvláštní titul je vhodnou pomůckou nejen pro umělecké střední školy, ale i pro výtvarnou výchovu a dějepis na školách všech stupňů.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.