redakce: Ohákování sem, odhákování tam

pondělí 24. května 2004 ·

Také občas potřebujete dodat holému textu (typicky z e-mailu) českou diakritiku, a naopak jiný text zase očistit o naše nabodeníčka, abyste jej mohli bezpečně poslat e-mailem? Taky se vám nechce přepisovat znak po znaku? Potom vizte tyto dvě webové stránky.

První z nich, která diakritiku dodává, již léta sídlí na serveru Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně: http://nlp.fi.muni.cz/cz_accent/index.php  

Z povahy českého jazyka vyplývá, že dodání diakritiky není úplně stoprocentní (zkuste zadat třeba: Prace vola. Koukej na toho vola. Boli me pata. Odbiji pata hodina.), ale i tak vám ušetří hodně času.

Druhá stránka  http://www.ceskaskola.cz/prevodnik.asp  je mnohem jednodušší a provádí přesný opak – odstraní veškerou diakritiku. Jak vidno z její adresy, vznikla pro naše redakční účely.

Abychom tomuto miničlánku dodali alespoň nějaký pedagogický rozměr: Pokud se svými žáky zkoušíte programovat třeba v PHP, lze tento tip pojmout i jako námět na nenáročnou školní etudu. (Našemu zkušenému programátorovi trvala tři až pět minut.)



redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.