Josef Duhajský: Všichni jsme tak trochu spolužáci

pondělí 31. května 2004 ·

Končí nám maturity, na základních školách se blíží konec školního roku. Opět přibudou další a další absolventi, kteří se možná budou setkávat už jen na srazech své bývalé třídy po pěti, deseti či více letech. Pro ty absolventy, kteří chtějí nadále udržovat živější kontakty, je určen kontaktní server Spolužáci.

Možná vám připadá adresa www.spoluzaci.cz notoricky známá, také mnozí naši absolventi služeb těchto webových stránek čile využívají. Přesto však stále potkávám lidi, kteří o jejich existenci nemají tušení. Pravda, většinou jde o lidi, kteří mají podobné datum narození jako já, nebo jsou starší. Možná jsou tedy následující řádky určené především jim.

Server Spolužáci nabízí tyto služby:

Každá třída má svého správce. Ten musí třídu nejprve vytvořit. Ve Vybrat třídu najde příslušný okres, město (obec) a školu. Pokud v nabídce není obec nebo škola, tak ji může přidat. A nakonec, pokud tam už náhodou daná třída není, přidá třídu, tj. vyplní formulář.

Do již založené třídy vstupují spolužáci přes kontrolní otázku a pod přezdívkou, kterou si zvolí. Vevnitř se dovědí o posledním dění ve třídě a o tom, kdo v ní právě je. Jsou zde údaje vložené správcem, diskuse třídy, ročníku, školy. Spolužáci mohou přidávat vlastní články, obrázky a je zde nástěnka, na kterou mohou „připíchnout papírek“. Možná je trochu problém se zneužitelností vystavených informací, ale to, co zveřejníte, musíte především zvážit vy sami.

Návštěvu www.spoluzaci.cz doporučuji i svým současným studentům, zvláště těm, kteří nějaké internetové třídní aktivity vyvíjejí. Čas totiž kvapí a možná i oni brzy budou pomýšlet na srazy po pěti, deseti, dvaceti … letech. Pokud učíte, možná stojí za to podívat se na tyto stránky s žáky i během vyučovací hodiny.

Návštěvu „spolužáků“ však doporučuji všem. Zkuste vyrazit na průzkum vám blízkých lokalit v seznamu Vybrat třídu. Možná se podivíte, kolik známých objevíte. Pro tento účel je výhodné použít také Vyhledávání. Kdybyste měli na stránkách potíže, pomůže vám Nápověda. Jestliže občas pořádáte srazy vašich bývalých tříd, založení třídy na tomto serveru vám s jejich organizací jistě pomůže. Možná využijete služby tohoto webu i jinak.

Na závěr už jen dodám, že když si na tomto webu přečtete, že registruje již přes milion žáků, napadne vás stejně jako mne, že všichni jsme tak trochu spolužáci…



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.