Jan Wagner: Co nabídne školám AutoCont OnLine?

pátek 28. května 2004 ·

Podle nedávno uzavřeného dodatku smlouvy mezi MŠMT a generálním dodavatelem bude dodávka služeb Projektu III SIPVZ - Infrastruktura (alias Internetu do škol) ukončena k 30. červnu, respektive 31. srpnu 2005. Co s pronajatým hardwarem a dalšími službami na zelených školách bude, až bude přerušen státní penězovod?

Pětiletka SIPVZ se chýlí ke konci. Za rok a čtvrt skončí 3600 zeleným školám vybavených v rámci Projektu III SIPVZ dodávky služeb společností AutoCont OnLine. Podle uzavřené dohody (viz  článek ) bude moci škola získat bezúplatně klientské počítače a nově i router. UPS, server a tiskárna ale zůstanou v majetku generálního dodavatele. Nákladný provoz či konektivita budou pro většinu škol nadále už neakceptovatelné – jaké možnosti tedy budou mít?

Rozbor nákladů na provoz informační a komunikační infrastruktury byl sice mnohokrát propírán v médiích,  připomeňme si proto jen to, že MŠMT platí měsíčně za každý klientský počítač zhruba 3000 Kč s DPH (rozbor naleznete v článku Jiřího Peterky Kolik co stojí v Internetu do škol?). V rozpočtu SIPVZ pro roky 2005 a 2006 se nepočítá s tím, že by zelené školy dostaly dotace nad rámec smlouvy s generálním dodavatelem, což odpovídá mnohokrát prezentovanému záměru alespoň částečně kompenzovat tříletý půst červených škol. Jejich žáci byli díky nevýhodným smlouvám poškozeni o plných 2500 Kč ročně, které MŠMT vynakládalo navíc žákům zelených škol. Jako almužna proto v této souvislosti působí plánovaná dotace ve výši zhruba 750 Kč v letech 2005-6 pro žáky červených škol. Ano, je to tak: na žáky červených škol bude zřejmě ministerstvem školství vynaložena jen desetina toho, co na žáky škol zelených. Ale nechme už peněz.


Volby zelených škol

Zelené školy budou postaveny před nelehkou volbu, jak dál provozovat počítače, které jim zůstanou. Malé školy do 80 žáků na tom budou paradoxně lépe, jejich síť bez dedikovaného serveru bude provozuschopná a připojení k internetu v nejhorším případě mohou realizovat vytáčenou linkou. Zde bude jistě zajímavé zveřejnit statistiky jejich dosavadního provozu. Větší školy s dedikovaným serverem si ho budou muset koupit včetně příslušných licencí na serverový operační systém. Dalším nákladem bude pochopitelně i licenční poplatek za aplikační balík (MS Office a další). „Výhodnost" dosavadního 64 kbps nebo nově i 128 kbps  připojení (či více v případě ADSL) bude nutné také revidovat; každá škola bude v jiné situaci, konkurenční nabídky se budou regionálně lišit. Zde je potřeba vyčkat nabídky dosavadního generálního dodavatele, tedy Českého Telecomu i AutoCont OnLine, zatím je ale předčasné hovořit o cenách.

První náznaky strategie ACOL se objevily v prezentaci (formát PowerPoint, 3,2 MB) na veletrhu Schola Nova. V nově uzavřeném dodatku smlouvy mezi MŠMT, ACOL a Českým Telecomem je pasáž o tom, že ACOL učiní všem školským zařízením závaznou nabídku na další poskytování služeb informačních technologií (IKI): nabídka ve „výši obvyklé ceny obdobných služeb na trhu bude zohledňovat amortizaci a vlastnictví prvků IKI" umístěných ve školách, a to dle volby úrovně poskytovaných služeb v podobě tří různých variant.

Tento krok je logický, ale rozhodující bude ceník těchto služeb, na který si ještě rok počkáme. Zeptal jsem se na podrobnosti i Daniela Dočekala, manažera odborné komunikace ACOL, a jeho odpověď byla pochopitelně obecná: „MŠMT a GD mají společný zájem nalézt takové řešení, které školám na základě jejich  vlastního rozhodnutí, umožní i nadále bez jakéhokoliv přerušení  využívat dodané ICT a služby projektu PIII."

Takže se zatím podívejme jen na některé snímky z prezentace, kde se školám nabízí prodloužení smlouvy do 30. 6. 2006:



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.