Přijďte na Schola Nova 2004!

úterý 3. února 2004 ·

Veletrh SCHOLA NOVA 2004 se bude konat již po jedenácté v Praze ve Veletržním paláci od 23. do 25. března. Jedná se o specializovanou mezinárodní akci, která má své nezastupitelné místo v kalendáři školských a vzdělávacích veletrhů. Je určena jak pro laickou, tak i pro odbornou pedagogickou veřejnost včetně studentů. Její tradiční součástí je odborná konference „Internet do škol – a co s ním?“.

Cílem veletrhu je informovat a představit novinky vybavení a zařízení, které firmy připravují pro zpříjemnění a zmodernizování škol, výuku i mimoškolní činnost studentů. Novinkou na veletrhu je účast zahraničních škol – univerzit a středních škol ze Švýcarska, Anglie, Kanady, Rakouska, Holandska, Francie. Prezentovat se budou poprvé v České republice v samostatné expozici veletrhu – European Education Fair – a nabízet tréninkové a výukové programy, hotelový management, výuku jazyků, MB, postgraduální programy. Jde o jedinečnou příležitost přímého kontaktu se zástupci jednotlivých škol, kterou jistě využijí především studenti a absolventi českých škol (více informací na www.studentfair.org). Účast těchto škol na veletrhu SCHOLA NOVA zajišťuje švýcarská World Educate Association (www.worldeducate.org).

Pro rok 2004 byl projekt SCHOLA NOVA rozšířen o stále žádanější oblast celoživotního vzdělávání, zaměstnanost a uplatnění studentů v praktickém životě, nabídky personálních agentur, jazykové vzdělávání, konkurenceschopnost absolventů v nových podmínkách EU, rozvoj lidských zdrojů v ČR a poradenství. V červenci t. r. byla v Úřadu místopředsedy vlády ČR ustavena Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů, která převzala nad veletrhem SCHOLA NOVA 2004 svou záštitu. Její hlavní činností je právě podpora celoživotního a odborného vzdělávání a pomoc při snižování nezaměstnanosti v ČR.

Zajímavou a ceněnou součástí veletrhu je doprovodný program. Odborné semináře a setkání s odborníky ze státní správy jsou důležitým informačním zdrojem a i příležitostí ke konzultacím a diskusím o změnách, které v současné době před vstupem do EU ve školství probíhají. Dále se skládá z odborných seminářů, konferencí a prezentací firem. Do programu je možné se přihlásit současně s přihláškou na veletrh. Informace lze nalézt na www.bvv.cz/scholanova (r. 2003 a 2004).

V úvodním semináři vystoupí ministryně školství a další vedoucí pracovníci MŠMT. Hovořit se bude zejména o aktuálních otázkách ve školství, státní informační politice ve vzdělávání, školském zákoně a dalších tématech, které budou zajímat především odbornou pedagogickou veřejnost.

Další důležitý seminář bude věnován práci Rady vlády pro rozvoj lidských zdrojů. Náměstkyně místopředsedy vlády pro výzkum, vývoj a lidské zdroje přiblíží odborné veřejnosti obsah Strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR, která byla schválena vládou v minulém roce, a bude zevrubně informovat o činnosti krajských rad pro rozvoj lidských zdrojů.

4. ročník konference „Internet do škol – a co s ním?“ pořádané na veletrhu SCHOLA NOVA sdružením BMI se tentokrát zaměří především na dvě aktuální témata, spojená s efektivním využitím internetu ve výuce. Prvním je úloha a možnosti vzdělávacích portálů a druhým tématem jsou zkušenosti z pilotních projektů I. vlny SIPVZ. Pilotní projekty byly určeny na podporu regionálního školství a předpokládají široké zapojení krajů při jejich realizaci. Na konferenci budou prezentovány výsledky projektů týkajících se různých typů škol i rozličných oblastí, v nichž se uplatňuje internet ve výuce.

Studenti, kteří mají zájem o studium v zahraničí, budou moci získat řadu nezbytných informací a podkladů od agentur, které zajišťují pobyt mladých lidí v Austrálii a na Novém Zélandu. Novinkou je, že studovat může každý, bez věkového omezení. Studium na nástavbových školách je uznávané jako přípravka na univerzitu. Studentské centrum v Sydney poskytuje plnou podporu studentům po celou dobu jejich pobytu v Austrálii. Všechny typy kurzů jsou akreditované a plně uznávané v ČR.

Na veletrhu budou zastoupeny i organizace, které studentům poradí, kde a za jakých podmínek mohou získat potřebné finanční prostředky, pokud se ke studiu v zahraničí rozhodnou.

„I přes přechodné období je již dnes zřejmé, že po kvalifikovaných pracovních silách z Česka je a bude v zemích EU poptávka. Kdo bude mít opravdový zájem a odvahu vydat se do ciziny, má velkou šanci. Při hledání zaměstnání v zemích EU bude našim občanům pomáhat systém Evropských služeb zaměstnanosti, který bude fungovat u vybraných úřadů práce v sídlech krajů“, říká Miroslav Fuchs, náměstek ministra práce a sociálních věcí České republiky.

Účast na veletrhu je vhodná k prezentaci výukových programů středních, vyšších a vysokých škol, které ještě v jarním období mají volné kapacity pro studenty na další školní rok. Podmínky k účasti jsou pro školy výrazně zvýhodněné.

Na SCHOLA NOVA 2004 zvou Veletrhy Brno, a. s., obchodní realizace Praha - www.bvv.cz/scholanova.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.